4. dan 5. Festivala kršćanskog kazališta

OBJAVLJENO: u festival | festival 2019. | vijesti |

Nedjelja ujutro na 5. Festivalu kršćanskog kazališta bila je u znaku predstava namijenjenih najmlađima. FESTKK od početka vodi računa da u svojoj ponudi ima i dječje predstave, umjetnički kvalitetne i s kršćanskom porukom koja oplemenjuje i odgaja.

Na programu su bile dvije predstave. Prva se zove Sveci zdravoljupci autorice i redateljice sestre Ljubice Bosilj te u izvedbi Malih prijatelja misija – dramske sekcije iz župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, a druga Zemlja čudesa autora Nina Škrabe te u režiji Klementine Škrabe i izvedbi djece i mladih iz Kazališta Škrabe iz Jastrebarskog.

Ideja za Svece zdravoljupce se zasniva na korištenju imena  plišanih igračaka u obliku povrća i voća koje je prodavao jedan trgovački lanac, a koje je autorica povezala sa imenima svetaca. Mali glumci su predstavljali svece te u rukama nosili igračku čije se ime vezivalo uz određenog sveca. Tako je luk Luka povezan sa svetim Lukom evanđelistom, jagoda Jana sa svetom Anom, brokula Branko sa blaženim Alojzijem Stepincem, kruška Klara sa svetom Klarom Asiškom, patlidžan Patrik sa istoimenim irskim svecem, banana Bela sa kraljem Belom IV te mrkva Mirko sa svetim Emerikom. Svaki svetac zdravoljubac želi nešto poručiti djeci pa im tako recimo banana Bela poručuje da budu pravedni te da otkriju ljepotu koja se često krije ispod grube površine. Mali glumci su nakon predstave dijelili gledateljima kartice sa nacrtanim zdravoljupcima uz poruku pripadajućeg sveca.

Predstava Zemlja čudesa bi se zapravo mogla nazvati dječjim mjuziklom budući da se u njoj puno pleše i pjeva, a donosi današnjoj djeci prilagođenu priču o Alisi u Zemlji čudesa. Naime, Alisa je pohitala za Ožujskim zecom koji joj je ukrao mobitel baš zato da bi ona pojurila za njime i tako pomogla žiteljima Zemlje čudesa da se oslobode tiranije okrutne Kraljice srca. Kroz svoje putovanje, Alisa susreće likove koji postoje u izvornom romanu, no koje je Nino Škrabe kreativno preoblikovao kako bi današnjoj dječjoj publici bili što zanimljiviji. Alisa zaista pomogne stanovnicima Zemlje čudesa da se oslobode zle kraljice priprijetivši joj da će je uništiti pomoću mobitela u koji ju je stavila. Iako je zavoljela ovu neobičnu zemlju želi se vratiti svojoj obitelji koja joj nedostaje.

U predstavi sudjeluje puno djece i mladih različitih generacija te treba zaista odati priznanje redateljici koja je napravila s njima doista lijepu predstavu u kojoj su djeca u prepunoj Dvorani svetog Franje odista uživala kao što su uživali i njezini izvođači. Posebno su dojmljivi lijepa scenografija i kostimi intenzivnih boja  koji su davali vizualnu atraktivnost i pomogli dočarati čudesan svijet o kojemu se govorilo u priči.

Ozana Iveković


Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)