Peti Festival kršćanskoga kazališta

OBJAVLJENO: u festival 2019. | vijesti |

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijskog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam, a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima.

Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska.

Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH). Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli).

Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine. Organizator festivala bila je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja.

Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti će se Festival kršćanskoga kazališta održavati u Dvorani sv. Franje Samostana Sv. Duha, od 23. do 26. svibnja 2019. godine.

Festival će prvoga dana svečano otvoriti mjuzikl Svetac svega svijeta Nina Škrabea i Branka Barduna, u izvedbi Ansambla Kolbe i režiji Roberta Boškovića. Mjuzikl je praizveden 29. lipnja 2018. godine i već je oduševio publiku diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine te hrvatske iseljenike u Njemačkoj.

U petak, 24. svibnja održat će se Kazališna večer u čast Rajmunda Kuparea, a program će voditi prof. dr. sc. Sanja Nikčević. Tijekom subotnjega jutra održat će se radionica Dramske igre, vježbe i tehnike u nastavi katoličkoga vjeronauka, namijenjena vjeroučiteljima i odgojiteljima u vjeri, a voditeljica je Nataša Roginek, vjeroučiteljica i dramska pedagoginja.

Za radionicu je potrebna najava putem prijavnice na web-stranici festivala, a koordinatorica radionica je Ozana Iveković.

U subotu navečer program otvara predstava Rita Dramske sekcije Videki KUD-a Marof, a nastavlja ga izvedba oratorija Marija Pomoćnica, skladatelja Brune Vlaheka. Oratorij je nastao prema dramskom tekstu Kristine Gavran, dok je stihove prilagodila Ksenija Sanjković, a izvest će ga članovi zborova i orkestra Župe Marije Pomoćnice iz Zagreba, pod dirigentskim vodstvom Edija Vugrineca i u režiji Teje Agejev.

Posljednjega dana festivala, u nedjelju u 10,30 sati, najmlađe će uveseliti dvije predstave, prva je igrokaz, koji će imati dramska sekcija Mali prijatelji misija o Svecima zdravoljupcima, te Kazalište Škrabe izvedbom predstave Zemlja Čudesa, prema tekstu Nine Škrabea u režiji Klementine Škrabe a Festival će u večernjim satima zatvoriti članovi Frame iz Posušja predstavom Dvije majke, nastalom prema tekstu s. Ines Vujice u režiji fra Joze Hrkaća.

Na samom zatvaranju Festivala, uoči posljednje izvedbe, sjećanje na Vikija Glovackog izreći će g. Vladimir Gerić.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan Sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, bitno.net, Laudato, Radio Marija i Presscut.

Vjerujemo da će i ovo “polujubilarno” izdanje festivala umjetničkom izvedbom riječi i glazbe obogatiti publiku i sve sudionike festivala te ukazati na važnost prisutnosti kršćanskih vrednota u hrvatskome kazalištu.

Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)