Predstavljen program četvrtoga Festivala kršćanskog kazališta

OBJAVLJENO: u vijesti |

Na konferenciji za medije, održanoj u svetoduškoj  Dvorani Sv. Franje, predstavljen je program četvrtoga Festivala kršćanskoga kazališta, koji će se odvijati od 1.-3. i od 8.-10. lipnja.

Fra Ivan Marija Lotar, voditelj festivala istaknuo je kako je selektorica, prof. dr. sc. Sanja Nikčević za ovo  izdanje odabrala devet predstava a tema festivala je Bog – snaga za život. U šest dana Festival će ugostiti devet predstava profesionalnih i amaterskih kazališnih skupina iz šest gradova: Zagreb, Visoko, Široki Brijeg (BIH), Osijek, Sarajevo (BIH), Pula. Festival će otvoriti autorski projekt Marije Sekelez u produkciji Kazališne družine Mare,  Oskar i dama u ružičastom Érica-Emmanuela Schmitta  a zatvorit će ga predstava Faustina – Božje ime je milosrđe u izvedbi članova katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i režiji fra Ivana Marije Lotara.  Marija Sekelez predstavila je svoj autorski projekt te je istaknula kako se radi o predstavi koja je ujedno i njeno životno svjedočanstvo.  O tekstu je ova istaknuta kazališna umjetnica promišljala gotovo deset godina, a nakon što ga je preveo Vjenceslav Kapural, uspjela ga je postaviti i adaptirati za scenu. Producentica festivala, dr. sc. Miriam Mary Brgles, istaknula je kako festival želi njegovati i razvijati interes za kazalište kod djece te je u program uključeno i nekoliko predstava za najmlađu publiku: Kazalište Prijatelj prikazat će Priču o Bogici ili nije sramota biti siromašan u režiji Hrvoja Zalara a  predstavu Ribica Srebrica u režiji Daniele Totić izvest će članovi Kazališta Budilica. Obje predstave govore o plemenitosti i darežljivosti kao poželjnim vrlinama koje kod djece treba poticati i razvijati  te o važnosti igre i prijateljstva.

Predstave za zreliju publiku predstavljaju raznolik spektar tema: od natežih životnih borbi kao što je teška bolest djeteta (Oskar i dama u ružičastom) ili invaliditet (Kako glumiti normalnog čovjeka, autobiografska drama Marija Filipija) preko života svetaca i svetih ljudi te njihove borbe za dobro (Gospa od Svijećnice, koja govori o služebenici Božjoj Marici Stanković u izvedbi Dramske družine Ozana i režiji Tibora Martna te predstave o sv. Faustini i fra Didaku) do konačne, mistične teme smrti i kraja života, koja će se prikazati plesom (Moja smrt u koreografiji igora Grubišića i izvedbi Koreosa iz Osijeka). I ove će godine festival ugostiti mlade iz Bosne i Hercegovine: Frama i Franjevački svjetovni red iz Širokoga Brijega izvest će predstavu Fra Didak-sebet nas i naše dice u režiji Mirele Lovrić a bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva dolaze sa predstavom Simpatični stric župnik autora Franca Roberta u režiji Drage Buke.

No, zajednički nazivnik svim tim predstavama je Bog kao snaga koja nam život daruje i koja nas kroz taj život nosi te festival poručuje kako nam u svakom životnom trenutku ostaje pouzdati se u Boga i u Njemu tražiti snagu i radost, makar i ne imali odgovore na naša pitanja, osobito ona „vječna“, o trpljenju, boli i smrti.

Ozana Iveković, koordinatorica festivalskih radionica predstavila je voditeljice radionica te ukratko razložila teme radionica. Tijekom dvije subote održat će se četiri edukativne radionice za vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri,  (Dramske tehnike u radu s biblijskim tekstom u nastavi katoličkog vjeronauka,  Primjena plesne osviještenosti u nastavi katoličkog vjeronauka,  Stvaranje dramske igraonice s predškolskom djecom – Bog u srcu i očima odgojitelja, Lutkom kao medijem kroz biblijski tekst), dok su nedjeljna prijepodneva rezervirana za obiteljske radionice namijenjene roditeljima i djeci (Dramska radionica Blagoslov molitve, Biblija i lutka u obitelji), kako bi se obiteljima pružila mogućnost kvalitetnih zajedničkih aktivnosti. . Zainteresiriani  polaznici mogu se prijaviti putem web stranice festivala www.festkk.hr  ili slanjem e- maila na adresu fkk.radionice@gmail.com. Rok prijave je 27. svibnja 2018. i svi polaznici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.

Fra Ivan Marija Lotar ukratko je izložio kako je nastajala predstava Faustina-Božje ime je milosrđe te istaknuo kako će krajem lipnja biti praizveden i mjuzikl o sv. Antunu, Svetac svega svijeta u izvedbi Ansambla Kolbe dodavši kako uz Provinciju u organizaciji festivala sudejluju i Samostan Duha Svetoga te Veritas.

Festival će se odvijati s u Dvorani Sv. Franje na zagrebačkom sv. Duhu a ulaz na sve programe je slobodan, uz dobrovoljnu donaciju. 

Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)