Uspješno završen prvi vikend festivala

OBJAVLJENO: u festival 2017. | vijesti |

Dana 2. lipnja u 19.30 sati u Histrionskom domu otvoren je treći Festival kršćanskog kazališta. Uvodne riječi i pozdrave uputili su fra Ivan M. Lotar, organizator,  prof. dr. sc. Sanja Nikčević, selektorica festivala te fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provinicije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Otvaranju je nazočio i g. Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Festival su otvorile dvije predstave. Koreodrama Igora Grubišića Moj život u režiji Igora Grubišića i u izvedbi Dramsko plesne skupine Ruđerica iz Osijeka te mjuzikl Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše fra Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać u režiji fra Nikole Drljepana i u izvedbi Grupe Prosopon koju čine studenti Katoličkog bogoslovnog, Filozofskog i Fakulteta prometnih znanosti.

Koreodramom Moj život mladi su plesači prikazali radost rođenja, odrastanje i dramu djevojčice, koja povrijeđena sukobima i svađama roditelja krene krivim putem, no na kraju se ipak cijela obitelj ponovno pronalazi u ljubavi i zajedništvu pred odlazak u vječnost. Vrlo dojmljivo, bez riječi, samo kroz pokret i ples, uz odlično odabranu glazbu, koja dramaturški prati emocije i zbivanja među likovima prikazano je kako obitelj jest temelj i mjesto rađanja ljubavi, ali i boli te kako djeca slijede obrasce ponašanja svojih roditelja, koji su im najveći uzor i podrška.

foto: Vlado Badrov

Grupa Prosopon izvela je predstavu o životu svetoga Franje. U ovom kršćanskom mjuziklu, prikazan je put toga sveca od mladosti preko obraćenja i svetoga života do smrti. Histrionski dom bio je popunjen sve do zadnjeg mjesta,  a znatiželjni gledatelji sjedili su i na stepenicama. Obje predstave su polučile veliki uspjeh sudeći prema pljesku i odobravanju publike.

foto: Vlado Badrov

U prvom vikendu Festivala, 03. i 04. lipnja, pored predstava u večernjim satima, u jutarnjim i popodnevnim satima odvijale su se radionice za vjeroučitelje, voditelje dramskih skupina i ostale zainteresirane u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu. U subotu je održana radionica Bibliodrama pod vodstvom časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove i socijalne radnice Ljubice Radovac te na plesna radionica Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi Senke Baruške, koreografkinje i plesne pedagoginje. U nedjelju su također održane dvije radionice. Prva pod nazivom Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka u koje su nas uvele iskusne vjeroučiteljice i dramske pedagoginje Nataša Roginek i Silvija Čavlek te Radionica dramskog pisanja: dramatizacija priče i rad na liku koju je vodila dramska pedagoginja i dječja dramska spisateljica Irena Kolar Vudrag. Zainteresiranih polaznika/ca bilo je i više nego su organizatori planirali. U razgovorima su polaznici istaknuli kako su izrazito zadovoljni radionicama te su iskazali interes za sudjelovanjem u daljnjim edukacijama. Vladala je prijateljska, vesela i srdačna atmosfera te se sa sigurnošću  može tvrditi da će naučeno koristiti polaznicima, ne samo u radu s njihovim razredima ili skupinama, već i u osobnom duhovnom i profesionalnom razvoju.

U subotnju i nedjeljnu večer, imali smo priliku pogledati vrlo raznovrsne programe. Profesionalnu predstavu Svetica u tami u Centru za kulturu Trešnjevka koja govori o Majci Terezi. Sveticu je utjelovila glumica Kostadinka Velkovska, a predstava prati njezin život od odluke da ode u Indiju i brine se za najsiromašnije pa sve do smrti. Upoznali smo brojne prepreke koje su se javile Majci Terezi na njezinom putu, a kulminacija je bila tamna noć duše kroz koju je prolazila i zbog koje je bila vrlo nesretna. Ipak, njezina nesebična pomoć brojnim ljudima, njezin primjer ljubavi prema Kristu po čemu nam je uzor i osnivanje reda Misionarki ljubavi njezina su ostavština i baština.

U nedjelju u Histrionskom domu predstavljen je fenomen rada s mladima Tibora Martana iz Osnovne škole Visoko. Tibor Martan u toj školi radi kao pedagog,  no u školi i izvan škole djeluje kao dramski pedagog, pisac i etnolog. S djecom i mladima radi kratke predstave u trajanju od petnaestak minuta koje prikazuju živote hrvatskih svetaca ili pak progovaraju o kršćanskim vrednotama. Po tom svom opredjeljenju, a i po estetici koju njeguje u svojim predstavama vrlo je specifičan u kontekstu hrvatske dramske pedagogije. U njegovoj grupi se okupljaju djeca različitih dobnih skupina (a nađe se i pokoja odrasla osoba), no svi se međusobno vole, poštuju i odlično surađuju. I pedagoški i umjetnički rezultati Tibora Martana su uistinu vrhunski te pokazuju da se s djecom i mladima mogu uspješno obrađivati i kršćanske teme. Odnosno pokazuju da djeca i mladi mogu odabrati dobrotu i svetost kao uzore u svom životu te da se sloboda izbora ne mora sastojati isključivo u priklanjanju moralno i odgojno upitnim vrijednostima i ponašanjima.

Članovi družine iz OŠ Visoko, u kojoj nastavljaju raditi i srednjoškolci kada napuste osnovnu školu, pokazali su nam u nedjelju pet kratkih predstava koje se sve mogu podvesti pod naslov Što je tvoje blago?. Tekst triju predstava napisala su sama djeca, a dva Tibor Martan. Predstava Blago prema tekstu Tibora Martana postavlja pitanje jesu li blago stvari ili čisto srce i duhovne vrednote. Štefek Doroteje Adamić pripovijeda o djetinjstvu križevačkoga vlč. Stjepana Kranjčića koji je još kao dječak pokazivao veliku pobožnost i bio uzor drugoj djeci, a Obloček Anite Platnjak i Marije Tukše tematizira život bl. Ozane Kotorske koja je živjela svetim životom u maloj izbici, pred čiji su prozorčić (obloček) dolazili mnogi potrebni njezina savjeta i utjehe. Susret s anđelima Leone Šturbek govori o varaždinskoj uršulinki Jerini-Matildi Böllein koja je, poput Štefeka, još kao djevojčica osjetila poziv za posvećenim životom te odlučila postati redovnica.  Rasla je u bogatoj obitelji, no njezino blago nisu bile materijalne stvari, nego Bog. Sveti Juraj Tibora Martana donosi i narodno blago novomarofskog kraja. Tako male glumice i njihove majke, koje također glume u predstavi, izvode narodne napjeve svoga kraja povezane sa svetkovinom Jurjeva.

Prvi dio Festivala završen je tim dojmljivim nastupom djece i mladih iz Visokog, nakon kojega je uslijedio razgovor s publikom i druženje.

Ozana Iveković


Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)