Razgovor s fra Nikolom Drljepanom povodom praizvedbe mjuzikla Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše

OBJAVLJENO: u festival 2017. | preporuke i zanimljivosti |


Povodom praizvedbe mjuzikla Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše, koja će 2. lipnja otvoriti festival u GD Histrion, razgovarali smo s fra Nikolom Drljepanom, autorom stihova i režiserom predstave.

O sv. Franji fra Nikola kaže: Toliko je godina prošlo od života i smrti toga sveca, kojeg nazivaju i drugi Krist, ali on i dalje ostavlja svakog čovjeka u čudu. Sveti se Franjo nije bojao upustiti u avanturu slušanja Božje riječi, a tako je i mene dotaknuo i ostavio u razmišljanju. Zanimljivo je kako fra Nikola inače piše pjesme, duhovne tekstove i meditacije ali nikad nije pomislio da će napisati tekst za predstavu i to predstavu o životu sv. Franje. Ipak, nadahnuće je stiglo, a u procesu stvaranja nije sve teklo lako: Usudim se reći da me je zahvatila milost Božja koja me cijelo vrijeme nadahnjuje ali i stavlja na kušnje oko predstave. Tekst sam napisao u samo dva tjedna a mnogi to pišu godinama, opet čudnovato je to da sam nedugo prije same ideje o pisanju predstave postao i voditelj glumačke skupine “Prosopon”.

Ta glumačka skupina djeluje na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i na prošlogodišnjem je festivalu u prepunoj dvorani sv. Franje izvela dramsku predstavu Svi me vole samo tata ne, nastalu prema romanu Đure Zrakića, a u režiji Inke Salopek. Ove su se godine, pod fra Nikolinim vodstvom, upustili u još zahtjevniji pothvat, te su, ojačani studentima s Fakulteta prometnih znanosti i Filozofskog fakulteta, ali i studentima Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković, koji djeluje pri KBF-u u dvorani sv. Franje već održali generalnu probu i predstavili se na konferenciji za medije.

O suradnicima fra Nikola ima mnogo za reći jer su projekt gradili u zajedništvu i zahvalnosti: Svakako je važno naglasiti da ja nisam sam napravio sve, tu je prisutna Ivana Hrkać koja je dragovoljno uz mnoge obveze dala svoj doprinos u pisanju glazbe i radu sa zborom, a osim toga i podrška je u samom radu na tako velikom projektu. Ovim putem se zahvaljujem i zboru koji tako divno pjeva! Moram spomenuti i Mariju Cerovac, koja je uglazbila pjesmu koju sam napisao izričito za mjuzikl te je puno pomogla svojim radom i idejama oko samog mjuzikla. Tu je i Silvija Magdalena Šimić koja je osmislila koreografiju te izvrsno glumi i pridonosi svojim idejama. Posebno moram naglasiti da sam uistinu zahvalan svim glumcima koji su se odazvali i čine ovako velik projekt ostvarivim. Uz sve svoje fakultetske obveze ipak su odvojili vrijeme i za glumu. I nekako osjećam potrebu pohvaliti glumca koji glumi sv. Franju (Ivan Vujević). Toliko je dao od sebe, toliko se trudi i čini sve da prikaže stvarnu sliku tako velikog sveca. Zahvaljujem i svima koji su dali svoj molitveni ali i financijski, materijalni doprinos produkciji mjuzikla.

Za kraj, fra Nikola poručuje: Zaista sam u čudu zbog predstave i nadam se da će svatko tko je pogleda naći bar jedan mali dio Božje ljubavi koja će ga obogatiti. Što reći osim: Bože, hvala Ti, a tebi Serafski oče Franjo, hvala za ljubav i radost koju svakodnevno doživljavam živeći kao tvoj sljedbenik na putu do Krista!


Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)