Prvi Festival kršćanskog kazališta

RIJEČ SELEKTORA PRVOG FESTIVALA KRŠĆANSKOG KAZALIŠTA

Sanja Nikčević

Radost zbog pokretanja prvog festivala kršćanskog kazališta!

Pokrenut je Festival kršćanskog kazališta! Sedam dana, od subote 30. svibnja do petka 5. lipnja 2015. godine  u dvorani sv. Franje (Sveti Duh 31,  iza crkve sv. Antuna na sv. Duhu) u Zagrebu s početkom u 20 sati prikazat će se sedam  odličnih  predstava. Svih sedam uz preporuku za gledanje!

Pokretanje ovog festivala doista radostan događaj zbog četiri razloga.

Prvi razlog: prvi hrvatski kazališni festival s kršćanstvom u naslovu!

Kazališni festival je poseban događaj jer je uvijek izbor iz redovnog repertoara koji pokazati najbolje unutar nekog ili žanra, tematike, prostora ili profesije. Po prvi se puta u nazivu kazališnog festivala u Hrvatskoj nalazi svjetonazor. Kršćanski! Nije bilo lako staviti kršćanski svjetonazor u naslov festivala jer i se mnogi kršćani plaše govoriti o svojem pogledu na svijet da ih se ne bi smatralo glupima i nazadnima. Svaka predstava izražava neke društvene i političke stavove i promiče određenu estetiku. Čak i onda kada tvrdi da to ne čini! Visoka umjetnost, ona koja se službeno smatra vrijednom, koja dobiva puno novaca i medijski je popraćena uvijek odražava vladajući svjetonazor u društvu. U našem europskom društvu u 20. stoljeću vlada ateistički svjetonazor (s dvije dominantne ideologije komunističkom i neoliberalnom). Slijedeći taj svjetonazor,  umjetnost je prvo kritikom pokušala popraviti društvo,  a onda je malo po malo skliznula u kritizerstvo namećući crnu sliku svijeta i provokaciju.  Izbacila je temeljne vrijednosti kao lažne,  a  pozitivne emocije kao kič. Publika zbog takvih predstava doslovno bježi iz kazališta.

Drugi razlog: bilo je predstava za dobru selekciju!

Niti jedan svjetonazor sam po sebi automatski ne garantira i dobru predstavu. Zato su organizatori festivala (Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i VERITAS  – Glasnik  sv. Antuna Padovanskoga) raspisali natječaj i osnovali stručno povjerenstvo (prof. dr. sc. Sanja Nikčević, mr. sc. Tanja Popec i dr. sc. fra. Josip Blažević, organizator). I zaista je bilo dovoljno kazališno kvalitetnog materijala.  Sedam odličnih predstava!  One su većinom su amaterske i studentske, no ima i profesionalnih (splitski glumac Trpimir Jurkić s monodramom „Zapisi iz nevremena“ nastalom prema tekstovima  don  Branka Sbutege).  Sve su kazališno vrijedne i zanimljive.

Treći razlog: publika uzdignute glave!

Kazalište je nastalo iz svetog (rituala) i do 20. stoljeća je služilo na pouku,  na radost  i na uzdizanje publike. To znači da se iz kazališta izlazilo uzdignute glave. Unatoč svim naporima suvremene umjetnosti, nama svima ta funkcija kazališta i taj osjećaj  – nedostaje!  Prvi festival kršćanskog kazališta je važan jer će se publika  nasmijati ili zaplakati, ali će na kraju  izaći iz kazališta ispunjena.

Predstave su raznovrsne i bave se raznim temama pa su se tako na programu našli zanimljiv teatar sjena iz Marije Bistrice koji priča o čudima Majke Božje na temelju knjige bistričkoga župnika Petra Berkea „Kinč osebujni“ ili se pak priča o pobjedi župnika nad nečastivim u predstavi Denisa Peričića „Pekel na zemli“ Umjetničke akademije iz Osijeka u virtuoznoj izvedbi trojice glumaca koji tumače različite uloge. Ima tu i tragičnih priča kao primjerice priča o kugi koja kažnjava grijehe u predstavi  „Krabulja crvene smrti“ E. A Poea u izvedbi bjelovarskih srednjoškolci ili o teškoj odluci silovane žene koju svi nagovaraju na pobačaj (predstava Silvane Dragun  „Feniks“ Studija Ilirik iz Splita).

Nude se različitepredstave no zajedničko svima jest da pokazuju pojedinca kao dio svijeta u kojem ima Boga!  Zato će nas prerano umrla djevojka poučiti da se treba radovati malim stvarima u životu  jer su one Božji dar koji često ne primjećujemo („Naš grad“ T. Wildera, jedna od najznačajnijih američkih drama o životu dvije susjedske obitelji u izvedbi zagrebačkih bogoslova), a žrtvovan život Maksimilijana Kolbea (zagrebačka izvedba talijanskog mjuzikla „Život za život“ Daniela Riccija) da žrtva ima smisla u svijetu koji je Krist otkupio.

Četvrti razlog: otvara prostor za dalje!

Predstave su napravljene na radost izvođačima koji su imali hrabrosti  postaviti na scenu ono što vole i iza čega stoje! Polovinu predstava su izveli mladi ljudi, a one su nastale na njihov izbor i inicijativu (mladi iz Marije Bistrice, Bjelovara, Osijeka, Zagreba). Na festivalu su zastupljeni različiti gradovi pa se doista može govoriti o nacionalnom festivalu!

Čestitam organizatorima, a naročito fra. Josipu Blaževiću, na inicijativi i trudu oko pokretanja festivala,  svima prijavljenima na odabiru religiozne teme, svima odabranima na izvrsnim predstavama. Sigurna sam da će i izvođači i publika  uživati! Sigurna sam i da će  festival i opstati!  Uz to, sigurna sam da će festival ohrabriti i profesionalce da se late duhovne tematike pa ćemo u idućim godinama imati  i profesionalnih predstava na izbor!

 

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.