Zemlja Čudesa

Autor teksta:

Nino Škrabe

Naziv predstave:

Zemlja Čudesa

Režija:

Klementina Škrabe

Datum prve izvedbe:

23. studenoga 2018.

Izvođač:

Kazalište Škrabe

Kontakt:

kazaliste.skrabe@gmail.com 0917229167

Trajanje:

75 minuta

Kratak sadržaj:

Kako Alisu u Zemlji Čudesa približiti današnjoj djeci i mladima, kako je napraviti stvarnom i kako dati smisao naizgled totalno šašavoj priči o Cerigradskoj Mački, Ožujskom Zecu i Šašavom Klobučaru? To nam je bila misao vodilja kad smo se uputili na ovo uzbudljivo putovanje iz Jaske prema Oxfordu, pa do Zemlje Čudesa i natrag.

MI sami možemo promijeniti svijet i loše stvari u njemu. To je glavni moto ove naše predstave, a 60-ak naših malih i malo većih glumaca istinski je uživalo otkrivajući Zemlju Čudesa i karaktere svih njezinih stanovnika. Pritom smo svi zajedno naučili koliko su vrijedni obitelj, prijateljstvo, iskrenost i brižnost, kao i činjenicu da maštu i kreativnost treba svakodnevno poticati i cijeniti. Naša predstava veliča hrabrost, odvažnost i slobodu svakog pojedinca da odluči kako želi živjeti, u sreći i blagostanju sa svojim najdražima. Ona također ohrabruje svakog našeg glumca i gledatelja da istražuje, doživljava pustolovine te se odvažno uputi prema svakoj novoj prepreci, u školi, na faksu, na poslu, u svakodnevnom životu ili pak u kazališnom svijetu mašte. A, kao što i naša Alisa sada zna – stvarni život je najveća pustolovina!


Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.