Marija Pomoćnica

Autor teksta:

Kristina Gavran

Autor glazbe:

Bruno Vlahek

Autor stihova:

Ksenija Sanjković

Naziv predstave:

Oratorij Marija Pomoćnica

Dirigent:

Edi Vugrinec

Datum prve izvedbe:

23.5.2018.

Izvođač:

Mješoviti zbor Župe Marije Pomoćnice – Knežija
Dječji zbor Marijini anđeli
Ministranti Župe Marija Pomoćnica – Knežija
glazbeni sastav, glumci i solisti

Kontakt:

Ksenija Sanjković, 099 3836 370

Trajanje:

55 minuta

Kratak sadržaj:

Dječji Zbor se priprema za proslovu blagdana Marije Pomoćnice. Nakon probe djevojčica Klara požali se voditeljici Zbora i svećeniku don Josipu da njeni roditelji ne idu više u Crkvu, jer je otac napustio obitelj, a majka je zbog toga razočarana i ogorčena. Don Josip potiče Klaru da se moli Mariji Pomoćnici kako bi njena majka došla na proslovu Župnog blagdana kroz priču o čudima koja su se dogodila zagovorom Marije Pomoćnice – u priči susrećemo papu Pia VII. u tamnici, don Bosca i Mariju Mazzarello te blaženog Alojzija Stepinca koji je posvetio kamen temeljac Crkve Marije Pomoćnice na Knežiji.


foto: Krešo Naglić

facebook

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.