Kazališna večer u čast Rajmunda Kuparea

24. 05. (petak) u 20 h

V. Festival kršćanskog kazališta, Dvorana sv. Franje, Sveti Duh 31.

Ulaz slobodan.

Rajmund Kupareo (1914.-1996.) je hrvatski dominikanac; književnik, esejist, pjesnik, dramatičar;  estetičar, sveučilišni profesor i akademik. Njegova su djela iz estetike i danas literatura na španjolskim fakultetima, kod nas je poznat kao pjesnik, a ovo je prilika da ga upoznamo i kao dramatičara. Napisao je tri  prikazanja u kojima poznate i stare  priče o rođenju, muci i uskrsnuću Isusa Krista pripovijeda na suvremen način. Krist se ne pojavljuje na sceni ali utječe na likove oko sebe (pastire, vojnike, farizeje, razbojnike, apostole, učenike i učenice…) koji moraju odlučiti  tko je Krist za njih i kako će živjeti s tom odlukom.

Ove su drame 

  • užitak za čitanje –  napete radnje s likovima koje prepoznajemo i razumijemo.
  • dobitak za kazalište – mogu se igrati i kao veliki spektakl i u skromnijoj izvedbi 
  • radost za dušu – pročišćavaju naše negativne emocije i daju odgovore na mnoga životno važna pitanja.

Ta će prikazanja biti objavljena u novoj izdavačkoj kući Citadela libri koja vjeruje da i danas imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti i zato će objavljivati kvalitetne,  nepravedno zanemarene ili nepoznate pisce koji u svojim djelima afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti.

U programu sudjeluju:

  • prof. dr. sc. Sanja Nikčević, govorit će o religioznom kazalištu kao temelju europskog kazališta i zašto su Kupareova prikazanja dobitak za kazalište
  • fr. Domagoj Augustin Polanščak, OP. Hrvatska dominikanska provincija, govorit će o Kupareu kao redovniku i estetičaru
  • glumci Antonija Šašo, Lidija Kraljić, Davor Kovač izvest će dijelove iz Muke Kristove Rajmunda Kuparea
  • Slavko Nedić izvest će jedan song  iz još neizvedene rok opere Muka Kristova  koju su prema tekstu  Rajmunda Kuparea napisali Slavko Nedić (glazba) Nenad Mirko Novaković (libreto)

foto: Krešo Naglić

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.