Kazališna večer u čast Rajmunda Kuparea

24. 05. (petak) u 20 h

V. Festival kršćanskog kazališta, Dvorana sv. Franje, Sveti Duh 31.

Ulaz slobodan.

Rajmund Kupareo (1914.-1996.) je hrvatski dominikanac; književnik, esejist, pjesnik, dramatičar;  estetičar, sveučilišni profesor i akademik. Njegova su djela iz estetike i danas literatura na španjolskim fakultetima, kod nas je poznat kao pjesnik, a ovo je prilika da ga upoznamo i kao dramatičara. Napisao je tri  prikazanja u kojima poznate i stare  priče o rođenju, muci i uskrsnuću Isusa Krista pripovijeda na suvremen način. Krist se ne pojavljuje na sceni ali utječe na likove oko sebe (pastire, vojnike, farizeje, razbojnike, apostole, učenike i učenice…) koji moraju odlučiti  tko je Krist za njih i kako će živjeti s tom odlukom.

Ove su drame 

  • užitak za čitanje –  napete radnje s likovima koje prepoznajemo i razumijemo.
  • dobitak za kazalište – mogu se igrati i kao veliki spektakl i u skromnijoj izvedbi 
  • radost za dušu – pročišćavaju naše negativne emocije i daju odgovore na mnoga životno važna pitanja.

Ta će prikazanja biti objavljena u novoj izdavačkoj kući Citadela libri koja vjeruje da i danas imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti i zato će objavljivati kvalitetne,  nepravedno zanemarene ili nepoznate pisce koji u svojim djelima afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti.

U programu sudjeluju:

  • prof. dr. sc. Sanja Nikčević, govorit će o religioznom kazalištu kao temelju europskog kazališta i zašto su Kupareova prikazanja dobitak za kazalište
  • fr. Domagoj Augustin Polanščak, OP. Hrvatska dominikanska provincija, govorit će o Kupareu kao redovniku i estetičaru
  • glumci Antonija Šašo, Lidija Kraljić, Davor Kovač izvest će dijelove iz Muke Kristove Rajmunda Kuparea
  • Slavko Nedić izvest će jedan song  iz još neizvedene rok opere Muka Kristova  koju su prema tekstu  Rajmunda Kuparea napisali Slavko Nedić (glazba) Nenad Mirko Novaković (libreto)

foto: Krešo Naglić

Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)