Radionica

DRAMSKE IGRE, VJEŽBE I TEHNIKE U NASTAVI KATOLIČKOG VJERONAUKA

 

Subota, 25. svibnja 2019., 10 – 14 sati, Dvorana Svetog Franje, Sveti Duh

Voditeljica: Nataša Roginek, vjeroučiteljica – savjetnica i dramska pedagoginja

 

  1. dio – DRAMSKE IGRE I VJEŽBE U OSNOVNOM OBLIKU– primjenjive u motivaciji i aktualizaciji nastavnog procesa Katoličkog vjeronauka

– njima vježbamo i razvijamo razne osobine, vještine i sposobnosti sudionika koje su povezane sa vjeronaučnim sadržajima

– predložene dramske igre i vježbe podrijetlom su iz svih dijelova svijeta gdje se dramski odgoj primjenjuje, uključujući i Hrvatsku

– dramske igre i vježbe se temelje na poštivanju pravila u njihovu izvođenju koja igrači osvješćuju i prihvaćaju: u igrama  i vježbama svi su sudionici ravnopravni

 

  1. dio – DRAMSKE TEHNIKE U INTERPRETACIJI BIBLIJSKIH TEKSTOVA– biblijski su tekstovi neiscrpan izvor građe za improvizaciju i primjenu različitih dramskih tehnika

– rad na biblijskom tekstu „Prispodoba o dobrom Ocu“ (Lk 15, 11- 24) elementima procesne drame

– Prispodoba o izgubljenom sinu- naglasak na grešnost

– Prispodoba o dobrom Ocu- naglasak na veliko Božje milosrđe

 

OBJAŠNJENJE POJMOVA

 

Dramske igre, vježbe i tehnike temeljne su metode dramskog odgoja.

Dramska igra je fizička ili intelektualna aktivnost u kojoj sudionici preuzimaju uloge te poštuju određena pravila. Katkad ima natjecateljski karakter.

Dramska vježba uključuje igranje uloga no naglasak je na ponavljanju neke radnje radi uvježbavanja neke vještine ili razvijanja neke sposobnosti.

Dramska tehnika je složena aktivnost koja se sastoji od više jednostavnih dramskih postupaka (npr. učitelj/voditelj u ulozi).

Procesna drama je posebni oblik dramskog odgojnog rada u kojemu se stvara zamišljeni svijet pomoću dramskih tehnika. Zamišljeni dramski svijet koncipira se i strukturira tako da se sudionici, ulazeći u njega, suočavaju s problemima koji ih dovode do toga da savladavaju ciljane sadržaje. Ima potencijal stvaranja autentičnog dramskog doživljaja, koji sudionici mogu snažno doživjeti, ali istovremeno i sudjelovati u propitivanju značenja sadržaja na kojem je procesna drama izgrađena.

 

Prijave za radionicu traju od 06. do 19. svibnja. Molim ispuniti prijavnicu i poslati na fkk.radionice@gmail.com.

Prijavnica za radionicu 5. Festivala kršćanskog kazališta

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.