Riječ selektora

Treći Festival kršćanskog kazališta

2. 3. i 4. lipnja i 8. 9. 10. i 11. lipnja 2017.

ulaz slobodan uz dobrovoljne donacije

Mjesto odvijanja:

ZAGREB, Histrionski dom, Dvorana Sv. Franje na Sv. Duhu, Centar za kulturu Trešnjevka

Organizator:

Hrvatska provincija sv. Jeronima  franjevaca  konventualaca

Za organizatora:

fra. Ivan Lotar  ioannes.lotar@gmail.com  099 801 5252

Selektor:

prof. dr. sc. Sanja Nikčević sanja.nikcevic@uaos.hr 098 955 9933

Festivalski odbor:

fra Ivan Lotar, prof. dr. sc. Sanja Nikčević, Ozana Iveković, Margareta Jozinović, fra Nikola Drljepan, Erik Matejak.

Kontakti organizatora:

press.fkk@gmail.com, Facebook


Treći Festival kršćanskog kazališta

Osnovne karakteristike su duhovno nadahnuće programa, kvaliteta predstava i – raznolikost! Selektorica je odabrala 19 predstava, koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova u 7 dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača, a predstave su iz svih krajeva Hrvatske: iz Slavonije (Osijek i Slavonski  Brod), iz Dalmacije (Proložac i Split), Zagorja (Visoko  i Ivanec), Zagreba, te iz Posušja u BIH.

U programu su predstave kazališnih profesionalca: od doajenke hrvatskog kazališta Kostadinke Velkovske u ulozi Majke Terezije (koju je igrala i pred Papom za vrijeme beatifikacije) u predstavi Svetica u tami, nastalu prema tekstu makedonskoga pisca Venka Andonovskog, preko HNK Split i mladog glumca Pere Eranovića s potresnom monodramom nastalom prema prozi Siniše Glavaševića Priče iz Vukovara, do osječkih lutkara koji nam se predstavljaju s dvije predstave: Dvije kokoške  koje se bore za naklonost gospodara ne birajući sredstva studenata lutkarstva iz Osijeka (Umjetnička akademija u Osijeku) i Legende o Kristu  upravo diplomiranih glumaca u predstavi (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku) nastaloj prema poznatoj slikovnici Selme Lagerlöf.

U amaterskim predstavama nastupaju razne generacije: do odraslih iz Slavonskog Broda (suđenje duši u Drugoj šansi) i  Prološca (kako je Veronika živjela nakon susreta s Kristom u predstavi Veronikin rubac) preko  srednjoškolaca iz Osijeka koji plešu o važnim pitanjima u životu mladih (Moj život) do  osnovaca iz Ivanca Bog u metrou (o Bogu kojeg ljudi ne prepoznaju) i Odvažna žena Maria de Mattias (o Utemeljiteljici Družbe Klanjateljica Krvi Kristove). Posebno će se predstaviti  umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan koji sa svojim osnovnoškolcima (a sada i srednjoškolcima) iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Članovi skupine su odabirali teme i tako su nastale prave dramske produkcije koje dječjoj publici govore o važnim odabirima u životu. Na festivalu se njihov  dan zove Što je tvoje blago? a prikazat će 5 kratkih priča o svetim ljudima  (bl. Ozana Kotorska, vlč. Stjepan Kranjčić, Sv. Juraj…)  i  njihovom izboru neraspadljivog blaga.

Festival nam otvara praizvedba novog mjuzikla Sv Franjo, manji brat na putu mira duše, autora Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać sa tridesetak  sudionika u izvedbi  grupe  Prosopon koja po prvi puta okuplja studente s tri fakulteta (Katoličko bogoslovni, Filozofski, Prometni). Kao prva međunarodna suradnja dolazi nam predstava iz BIH     nastala prema romanu  Ivan Krstitelj Mire Gavana  koju je Frama iz Posušja  praizvela na Festivalu religiozne drame u Posušju.

Predstave su  nastale prema originalnim dramama profesionalnih pisaca (Venko Andonovski Svetica u tami, Miro Gavran Ivan Krstitelj), poznatoj hrvatskoj (Božidar Prosenjak Divlji konj i Sijač sreće, Siniša Glavašević Priče iz Vukovara)  i stranoj (Selma Lagerlöf Legende o Kristu, Gilbert le Mouele Bog u metrou)  prozi ili pak novonastalim dramama (Tibor Martan i OŠ Visoko: Što je tvoje blago, Željko Kavali: Druga šansa,  fra Ante Marić: Veronikin rubac,  Bojan Ban/Karlo Bernik: Dvije kokoške, Igor Grubišić Moj život). Zastupljene su i različite kazališne umjetnosti: uz dominantne dramske predstave tu je i koreodrama te glazbeni spektakli i  lutkarske predstave u kojma glumi i vilica i kuhače… naći će se i pjesme i plesa i suze i smijeha. Široka je i paleta tema: od života svetaca  i svetih ljudi, preko  Kristovog djelovanja u ljudskim životima, a tu su i odabir između dobra  zla, duša poslije smrti, pitanje slobode i poslušnosti, izvora sreće i  radosti u ljudskom životu…

 

Popratni program

Festival  zatvara čak 6 predstava, a dopodnevne tri su tri monodrame nastale prema  prozi  Božidara Prosenjaka. Jedna od novosti ovogodišnjeg festivala je popratni program u kojem predstavljamo umjetnike koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća, a Božidar Prosenjak je autor brojnih proznih tekstova koji su u školskoj lektiri te su inspiracija mnogim mladim čitateljima. Budući da su inspirirali i trojicu glumaca da prema njegovim djelima naprave monodrame, na festivalu će ga se predstaviti neuobičajeno ali svakako vrijedno s tri monodrame koje će se odigrati zadnji dan festivala:  Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor)  i dvije izvedbe Divljeg konja  (izvode Tomislav Svetić i Rajko Bundalo).

Drugi važan autor koji se predstavlja festivalu je Krešimir Tičić, autor  četiri dječja mjuzikla (Mali suci 1973., Sunčana zraka  1977., Dječji vrtić za odrasle  1980. i Brat sunce  1989.) Vrlo je važno danas, kada kršćanski mjuzikl osvaja scene i u zemlji i u svijetu, prisjetiti se onih koji su održavali plamen tog žanra kad on nije imao puno prostora da se razgori.

Novost festivala su i radionice koje će se odvijati u dopodnevnim satima u Dvorani svetog Franje, vodit će ih sestra Ljubica Radovac (Bibliodrama), Senka Baruška  (Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi), Nataša Roginek i Silvija Čavlek (Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka) i  Irena Kolar Vudrag (Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku), a namijenjene su vjeroučiteljima i svima koji vode dramske radionice ili ih neka od tema naprosto zanima.

Izuzetno raznolik, bogat i kvalitetan program  trećega Festivala kršćanskog kazališta dokazuje da za njega ima i potrebe i mjesta u hrvatskom kulturnom prostoru. Zahvaljujemo Ministarstvu   kulture i Gradu Zagrebu na potpori.

Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)