Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku

IRENA KOLAR VUDRAG:
RADIONICA DRAMSKOG PISANJA:
DRAMATIZACIJA PRIČE I RAD NA LIKU

nedjelja, 04. 06. 2017., 15-18 sati

 

O radionici:

Radionica će se baviti oblicima i načinima pomoću kojih se određena priča pretače u dramski tekst, namijenjen za izvođenje vjeronaučnim i katehetskim školskim grupama. Uz detaljnu analizu fabule, pouke i biografije likova, polaznici radionice će napraviti dramatizaciju jedne biblijske priče-prispodobe.

 

Životopis:

Irena Kolar Vudrag  dramska je pedagoginja i dječja dramska spisateljica. Od 2000. godine honorarno radi kao dramska pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih, te surađuje i s drugim umjetničkih centrima (Dječje kazalište Dubrava, KUC Travno, KUC Peščenica, KUC Maksimir) gdje trenutno vodi 7 dramskih grupa. Od 2012. godine radi i kao klaun-doktor u udruzi Crveni nosovi. Piše tekstove te po njima i režira autorske predstave u kazalištima i kulturnim centrima u kojima radi. Povremeno piše tekstove za Školsku knjigu, mađioničara Jozu Bozu te za Eventi.hr. Objavila je knjigu igrokaza Stvarne brige iz čarobne knjige. Svojevremeno je vodila dramsku grupu u svojoj župi (župa Svete obitelji) i niz je godina pisala i režirala kratke kršćanske predstave koje su izvođene na duhovnim seminarima kod pokojnog fra Zvjezdana Linića, te na njegovu 40. i 45. godinu misništva. S predstavom Euharistija – sakrament ljubavi Irena je osvojila prvu nagradu na katehetskom natjecanju 2008. godine, a njezina je predstava Frančesko Kobasica u travnju ove godine na festivalu SKAZ odabrana kao jedna od 6 najboljih predstava među 46 odigranih.

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.