RADIONICA: Bibliodrama

S. LJUBICA RADOVAC: BIBLIODRAMA

subota, 03. 06. 2017., 10-14 sati

Moto:

BIBLIJSKA TEMA: BOG – DOBRI I MILOSRDNI OTAC (Lk 15, 11-32)

ŽIVOTNA TEMA: BORBA IZMEĐU DOBRA I ZLA

Tko/što određuje hoćemo li biti dobri ili zli?/Jesmo li svjesni svoje odgovornosti za DOBRO i/ili ZLO?/Naši životni izbori i opredjeljivanje za dobro…/Koji je Božji odgovor na DOBRO i ZLO?/Naučiti vidjeti DOBRO…/Naučiti voljeti DOBRO…

 

O radionici:

Bibliodrama je jedna od metoda grupnog rada koja se primjenjuje u radu sa djecom, mladima, odraslima, ovisnicima, osobama starije životne dobi i dr. Ekumenska je metoda a koristi se i u judaizmu. Namijenjena je vjernicima i onima koji se tako ne nazivaju, a njezina se bit sastoji u intenzivnom suočavanju sa biblijskim tekstom, pričama ili pojedinim ulogama, koje sudionicima pomažu bolje sagledati sebe, vlastiti svijet kao i svijet koji ih okružuje. Stoga se u bibliodrami naglašava važnost osobnog životnog iskustva i osobno doživljavanje biblijskog teksta srcem, ušima, rukama i intelektom. Na ovaj se način biblijske tekstove i teme sagledava u kontekstu aktualnih društvenih i vjerskih pitanja, povezujući ih sa prigodnim iskustvima i životnim pričama sudionika bibliodramske skupine. U toj interakciji dolazi do živog susreta između pojedinca, grupe i biblijskog teksta – rad se odvija u zatvorenoj manjoj grupi u kojoj su među najvažnijim pravilima diskrecija i međusobno uvažavanje.

Sadržaj radionice:

  • Uvod u Bibliodramu
  • Jedno novo iskustvo bibliodrame
  • Upoznavanje sudionika grupe
  • Susret s temom – na životnoj strani
  • Susret s biblijskim tekstom – na strani Biblije
  • Integracija – što sam iskusio/la, naučio/la – kako idem dalje?

 

Životopis:

S. Ljubica Radovac (ASC), dipl. soc. radnica, članica je redovničke zajednice sestara Klanjateljica Krvi Kristove, Regija Zagreb. Kvalificirana je voditeljica Bibliodrame od 2012. godine. Stekla je iskustvo vodeći različite grupe, a Bibliodramu je do sada primjenjivala s različitim skupinama djece, mladih, osoba koje su pogođene određenim životnim gubitcima i teškoćama, osobama starije životne dobi, ovisnicima, te različitim skupinana profesionalnog usmjerenja (pomažuće i druge profesije).

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.