Božidar Prosenjak

11. lipnja 2017.
PREDSTAVLJAMO AUTORA: BOŽIDAR PROSENJAK

 

Jedna od novosti ovogodišnjeg festivala je popratni program u kojem predstavljamo umjetnike koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća, a Božidar Prosenjak je autor   brojnih poetskih i proznih tekstova koji su prevedeni (neki i na više od 20 jezika), nagrađeni i uvršteni u školsku lektiru te su inspiracija mnogim mladim čitateljima. Budući da su inspirirali i trojicu glumaca da prema njegovim djelima naprave monodrame, na festivalu će ga se vrijedno predstaviti s čak tri monodrame:  Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor)  i dvije izvedbe Divljeg konja  (izvode Tomislav Svetić i Rajko Bundalo).

 

Božidar Prosenjak SIJAČ SREĆE – vesela igra o odrastanju

Podnaslov predstave je “vesela igra o odrastanju”. Od male bebe koja još ne zna izgovoriti “a”, preko obiteljskih zgoda i nezgoda, prije vrtića i škole, do zaljubljivanja i potrage za srećom u životu. Radi se o veseloj interaktivnoj predstavi s puno smijeha i radosti, a na kraju se otkriva i kršćanski smisao predstave: sreća se ne grabi rukama prema sebi, nego se hvata “raširenih ruku”, odnosno u darivanju i dijeljenju sreće s drugima.

 

Božidar Prosenjak DIVLJI KONJ

Priča o životu  divljeg  konja koji je smatrao pobunu u ime slobode  najvažnijom u svom životu da bi na koncu otkrio da je poslušnost Gospodaru ono što mu daje najveću slobodu.

 

O autoru:

Božidar Prosenjak rođen je 1948. godine u Koprivnici. Djetinjstvo je proveo u malom podravskom mjestu Kuzmincu. Tamo je započeo svoje školovanje, a nastavio ga je u Koprivnici, Parizu i Zagrebu, gdje je završio Filozofski fakultet na Odsjeku za romanistiku.

Profesionalni je književnik. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Utemeljitelj je biblioteke i književne nagrade “Albatros” i jedan je od osnivača “Academiae Cravaticae”.

Autor je četrdesetak knjiga za djecu i odrasle. Danas je jedno od najznačajnijih imena u hrvatskoj književnosti svojega naraštaja. Djela su mu uvrštena u školsku lektiru i školske udžbenike. Njegov roman Divlji konj ubraja se u klasike književnosti i doživio je četrnaest izdanja u Hrvatskoj, a zbirka priča Sijač sreće sedam izdanja. Prevođen je na strane jezike.

Njegova knjiga Priča o kravati uvrštena je u International Children’s Digital Library, San Francisco University of Mariland, USA, na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku. Dobitnik je uglednih nagrada za književnost, među kojima su “Ivana Brlić-Mažuranić” i “Grigor Vitez”.

Kontakt: Bozidar.Prosenjak@alfa.hr


Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Ulaz na sve programe je slobodan uz dobrovoljne donacije!