Tibor Martan i OŠ Visoko

NEDJELJA 4. lipnja 2017.
VEČER POSVEĆENA FENOMENU: TIBOR MARTAN I OŠ VISOKO
ŠTO JE TVOJE BLAGO?
5 kratkih drama o izboru neraspadljivog blaga koje su napisali učenici
Dramska družina „Ozana“, KUD-a „Braća Radić“ Visoko, Zagorje
Umjetničko-pedagoško vodstvo: Tibor Martan

 

Glumci:

Helena Baneković, David Geček, Iva Jež, Doroteja Adamić, Edita Baneković, Magdalena Hegedić, Emanuel Klimpak, Gabrijela Mlinarek, Dorian Šturbek, Leona Šturbek, Petar Baneković, Ema Huzjak, Anita Platnjak, Luka Benković, Ana Mužina, Marija Tukša, Ivan Zidarić, Karmen Baneković, Ivana Horvat, Franjo Podvez, Petar Bejuk, Tea Jež, Dubravka Baneković (odrasla osoba), Jasna Jež (odrasla osoba)

 

Kratak sadržaj:
Tibor Martan BLAGO

Skupina prijatelja očekuje dolazak Gastona, čovjeka s blagom. Nemir u grupu prijatelja unosi tajanstveni čovjek u bijelom koji se nepozvan pojavljuje u njihovoj blizini, a  predstavlja im se kao siromah. Grupa prijatelja odlučuje otjerati čovjeka u bijelom prije Gastonova dolaska i tako Gastonovo blago zadržati samo za sebe. Kada shvate da ne mogu sa sobom ponijeti čitavu Gastonovu škrinju s blagom, prijatelji odluče u njoj pronaći najvredniji predmet…

Doroteja Adamić  ŠTEFEK

Predstava prikazuje događaje iz djetinjstva križevačkog župnika Stjepana Kranjčića koje su opisali njegovi prijatelji, poznanici i rođaci. Prikazana je večernja molitva Štefeka sa sestrama, druženje s prijateljima,  potraga za puževima, prijateljstvo s djevojčicom Frankom kojoj pomaže oko domaće zadaće i kojoj opisuje Marijina ukazanja u Lourdesu te susret  sa starijim bratom svećenikom Matekom. Predstava završava riječima Štefekova oca Josipa kako je Štefek blago obitelji Kranjčić i da samo Svevišnji zna što će biti od Štefeka u budućnosti.

Leona Šturbek  SUSRET S ANĐELIMA

Predstava prikazuje odrastanje malene Varaždinke Jerine-Matilde uz površnu majku Gloriju i pobožnog djeda Dragutina, njezin susret s anđelima  nakon Prve svete Pričesti (njezino blago), te svjedočenje žive vjere u Gospodina pred školskim prijateljicama i donošenje odluke da se posve posveti Gospodinu ulaskom u uršulinski red gdje postaje službenica Božja s. Marija Klaudija Boellein.

Tibor Martan  SVETI JURAJ

Predstava spaja jurjevske običaje Hrvatskog zagorja s legendama o sv. Jurju i njegovoj borbi sa zmajem. Unutar predstave pojavljuju se i glazbene epizode u kojima se izvode pučke popijevke šireg novomarofskog područja, a koje je zabilježio poznati etnomuzikolog Vinko Žganec. Predstava se izvodi na kajkavskom.  Juraj u predstavi savladava zmaja uz pomoć blaga koje mu leži na srcu. To je križ njegova Učitelja.

Anita Platnjak i Marija Tukša OBLOČEK

Predstava Obloček proširena je prošlogodišnja predstava Ozane Kajkavke te prikazuje  život Ozane Kotorske prije ulaska u samostan i njezin život u samostanu. Iako kroz svoj obloček svakodnevno komunicira s potrebitima, savjetuje tužne i nesretne te propovijeda o Gospodinovoj neizmjernoj ljubavi ipak je njezino najveće blago samoća i tišina ćelije.  Tu nakon što zatvori obloček ima viđenja Kristove muke u društvu anđela. Predstava je na kajkavskom a  izvode se pučki korizmeni napjevi te duhovne pjesme na kajkavštini.

 

O Tiboru Martanu:

Rođen je 1981. godine u Varaždinu. Po struci je profesor pedagogije, diplomirani etnolog i odgojitelj predškolske djece. Trenutno pohađa Poslijediplomski specijalistički studij dramske pedagogije, a zaposlen je kao stručni suradnik-pedagog u Osnovnoj školi Visoko. Član je Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske Novi Marof,  Hrvatskog centra za dramski odgoj, Hrvatskog etnološkog društva, udruge „Ljubitelji lokvarskih starina“  Hrvatskog sabora kulture. Začetnik je i voditelj volonterskog projekta „Grofica Lujza“, a vodi i dramsku družinu „Ozana“ iz Visokog. Sudjeluje na recitalima i književnim natječajima (pjesme i proza na kajkavštini duhovnog sadržaja). Radovi su mu objavljeni u nekoliko zbornika: Darežljivo srce, Draga domača rieč, Zbornik radova Recitala suvremenog kajkavskog pjesništva 2017., Zbornik radova Vrelo nadahnuća. Dobitnik je Marijine nagrade – nagrade Muzeja anđela za kratku priču pod nazivom Angel v papernate oprave.

 

Komentar selektora:

Tibor Martan je pedagog u OŠ Visoko. Sa djecom je pokrenuo dramsku družinu a kad su se željeli javiti na natječaj Stjepan Kranjčić 2014.  zbog teme natječaja su proučili živote nekih poznatih svetaca. I to im se toliko svidjelo, u njihovim životima vidjeli su odgovore na neke svoje probleme (da mi često  mislimo da djeca nemaju problema ili da ne razumiju ozbiljne teme!)  da se od tada bave – manje poznatim svecima i ljudima na glasu svetosti ! Zita iz Luce, Margareta iz Metole,  Rita iz Kasije,  dominikanski sveci koji putuju autobusom,  Marica Stanković, Stjepan Kranjčić, gorfica Erdedy… a posebno Ozana Kotorska. O njoj       je dramu na štokavskom prvo napisao Tibor Martan, a onda je glavna glumica (Marija Tukša) napisala i     Ozanu Kajkavku,  a obje su gostoale i na Festivalu kršćanskog kazališta prole godine, dok će ove godine gostovati nastavak kajkavske Ozane – Obloček!  Kao zahvalu Ozani Kotorskoj   svoju dramsku grupu u Osnovnoj školi  Visoko, nazvali su njenim imenom. Specifični su ne samo po izboru tema nego i po formi – sve su to male dramske  forme, 10 do 15 minuta trajanja, bez scenografije  i kostima i s minimalnim rekvizitima. Sve što im treba stvore sami na sceni a stvaraju zanimljive, duhovite, tople i pametne male predstave. Njihove predstave nailaze na izvrstan odjek, pozivaju  ih na festivale (Smotra kazališnih amatera, Lidrano, Festival kršćanskog kazališta…) , tekstovi dobivaju nagrade na natječajima (Stjepan Kranjčić, itd)… pa je očito ne samo da su oni izvrsni u tome nego i da te teme zanimaju i druge ljude. Najbolji dokaz da su ih te teme iskreno zanimale je što se njima nastavljaju baviti i nakon odlaska iz osnovne škole i tako sad ti „veliki“ rade predstave  u  KUD-u „Braća Radić“ iz Visokog! Pozitivan primjer  i inspiracija kako raditi s djecom danas, poticaj da ne odustanemo! I od svetaca i od djece i od kazališta!

Predstave koje će pokazati na ovogodišnjem festivalu su nastale 2017. U njima glume djela od osmogodišnjaka do srednjoškolaca uz dvije odrasle osobe!

Kontakt:   Tibor Martan  tibor.martan@gmail.com.


Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)