Priče iz Vukovara

Siniša Glavašević
PRIČE IZ VUKOVARA
monodrama
Hrvatsko narodno kazalište Split

Režija:

Pere Eranović

Izvodi:

Pere Eranović

 

Kratki sadržaj:

Za Hrvatski radio iz Vukovara Siniša Glavašević  je bio glas iz etera koji je svojim sugrađanima bio potpora, snaga, utjeha i radost tragične jeseni 1991. kada je za vrijeme opsade Vukovara bio mnogima jedini glas koji su mogli čuti u buci koju je rat oko njih stvarao i koji ih je protjerao u podrume. No bio je to glas kojeg se   pribojavala cijela Hrvatska jer su svakim danom opsade izvještaji  bili sve mučniji i beznadniji. Iako je sam Siniša Glavašević odveden i nestao nakon pada Vukovara, te su priče objavljene pa tako i danas prisutne. U njima je upisano ne samo svjedočenje demonskog razaranja grada nego i nesalomljivi duh njegovih građana, ali i toplina i snaga  dobrote i oprosta zbog kojih u tim zapisima nema mržnje. Nerazumijevanje, tuga, strah, teškoće, ali i toplina koja proizlazi iz ljubavi prema životu, čovjeku i Bogu.  Rene Medvešek je  2011. po prvi puta postavio te priče na scenu, a 2015. je mladi student glume Pere Eranović diplomirao s tim tekstovima. Budući da se radilo ne samo o ispitu nego o pravoj predstavi ona je sad na repertoaru  HNK Split, a gostovala je širom Hrvatske i na festivalima.

 

O autoru:

Siniša Glavašević rodio se u Vukovaru 1960. godine. Bio je pisac proze, knjižničar, novinar, ratni izvjestitelj. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu a studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskome fakultetu u Sarajevu. Nakon završetka školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu Naselju. Na Hrvatskome radiju Radio Vukovaru zaposlio se najprije kao spiker a za vrijeme Domovinskog rata bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Bio je ranjen krhotinom granate 4. studenoga 1991. godine na putu u bolnicu gdje je krenuo prikupiti podatke za izvješće. Posljednje izvješće Siniša je poslao iz vukovarske bolnice 18. studenoga navečer. Poslije pada grada Vukovara odveden je, 19. studenoga 1991. godine, iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Naknadno je utvrđeno da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine a ekshumiran je i identificiran u veljači 1997. godine. Pokopan je pokraj kolege i prijatelja Branimira Polovine na Mirogoju u Zagrebu, 14. ožujka 1997. godine.

 

Priče iz Vukovara:

Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno je 1992. godine izdala Sinišinu zbirku Priče iz Vukovara, sastavljenu od toplih priča o temeljnim ljudskim vrijednostima koje je Siniša čitao slušateljima radija opkoljenoga grada. Priče su prije tiskanja čitane na Hrvatskom radiju u večernjem programu, a stigle su 12. studenoga 1991. godine na privatni faks u zagrebačkom predgrađu i bile su poslane iz podruma vukovarske Opće bolnice. Ove lirske priče jedini su sačuvani literarni pokušaji Siniše Glavaševića. Knjiga Priče iz Vukovara izdana je u četiri izdanja Matice hrvatske (1. izd. 1992., 2. izd. 2001., 3. izd. 2007., 4. izd. 2009.). 2011. godine Priče iz Vukovara objavljene su u izdanju 24sata.

 

HNK Split:

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu utemeljeno je 1893. godine i nalazi se na Trgu Gaje Bulata u Splitu. Splitski HNK središnje je splitsko kazalište i najznačajnija kazališna ustanova u Dalmaciji. Isprva nije postojao stalni umjetnički ansambl, nego su programe u njemu održavale uglavnom putujuće kazališne operne trupe, među kojima su dominirale one iz Češke i Italije, te Zagreba, Osijeka i Beograda. Godine 1922. osnovan je stalni ansambl, koji je davao predstave u svojoj organizaciji. Dio ansambla činili su profesionalci, dio su bili amateri. Prvi intendant kazališta bio je Ivo Tijardović. Kroz mnoga desetljeća HNK Split sačuvao je kulturni identitet grada brojnim kazališnim predstavama i koncertima. Članom je Europske kazališne konvencije od 1999. godine.

 

O premijeri u medijima:

J. Parić u Slobodnoj Dalmaciji 14.11.2015. pod naslovom: “‘Priče iz Vukovara’Pere Eranovića oduševile splitsku publiku“:

Premijerna izvedba monodrame “Priče iz Vukovara” mladog splitskog glumca Pere Eranovića održana je u subotu navečer na Sceni 55 u splitskom HNK. Predstava je diplomski rad Pere Eranovića, od ove sezone novog člana ansambla drame, i na scenu je donijela ugođaj iz podruma u ratnom Vukovaru iz kojega je pokojni izvjestitelj Siniša Glavašević javljao o uništavanju grada, uzaludno zazivao pomoć ali i nastojao rastresti svoje slušatelje malim pričama o djetinjstvu, igri i ljubavi.
Eranović je sam osmislio dramatizaciju, režiju, scenu i kostim a napisao je i komponirao nekoliko songova koje je izveo uz gitaru. Mentor mu je bio profesor Milan Štrljić.
Zahtjevnoj formi monodrame pristupio je promišjeno i iskreno i uspio uhvatiti publiku za srce, štoviše, naveo ih je da jedni druge zagrle i odaslao poruku o miru i ljubavi.
-Osjećam se potpuno rasuto, kazao je nakon burnog pljeska. Ovo je komad koji ne može živjeti bez stalne interakcije s publikom, iscrpljen sam, ali i sretan zbog osjećaja zajedništva kojega smo postigli. Želio sam poslati antiratnu poruku, poruku o ljubavi, jer, i sam Glavašević je rekao: ako je u vama ostao barem djelić ljubavi – podijelite ga.
Eranovića su došli podržati i njegova majka Jelena koja je izgubila muža u Domovinskom ratu, te brat i teta.
– Teško mi je prosuđivati predstavu a ne biti subjektivna. Pere je na pravi način sačuvao sjećanje na one dane i još jednom otvorio pitanje: kome su ratovi uopće potrebni? A on sam nije ni mogao drugačije igrati, divna je, čista, dobra duša, kazala je Jelena Eranović.  Na komentare da ne valja toliko hvaliti mladog glumca i da će ga razmaziti, odgovorila je:
– Neka. Imam i zašto, on i njegov brat su moje ordenje.
Izvedbom je bio veoma zadovoljan i intendant Goran Golovko, kazao je da “Pričama iz Vukovara” predviđa sjajnu budućnost i najavio izvedbe i drugih diplomskih predstava u okviru programa “Scena mladih”.

Kontakti: Trpimir Jurkić trpimir.jurkic@xnet.hr    Pere Eranović pereeranovic@gmail.com


Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)