Moj život

SUBOTA 2. lipnja 2017.  HISTRIONSKI DOM
Igor Grubišić
MOJ ŽIVOT,
koreodrama
Dramsko-plesna skupina Ruđerica
Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđer Bošković, Osijek

 

Režija:

Igor Grubišić

Izvođači:

Karla Mitrović, Tea Tonković, Patricia Ištoković, Tamara Jerković, Bruno Osmanagić, Filip Dolić, Lovro Žada (učenici II i III razreda)

Kratak sadržaj:

Pokretom, plesom, glazbom i glumačkom ekspresijom mladi Osječani pričaju priču o životu jedne mlade osobe. Kreće od  njezinog začeća, rođenja do odrastanja u skladnoj obitelji. No kada roditelji počnu zanemarivati dijete te se međusobno udaljavati i svađati, ono prelazi na tamnu stranu, prepušta se zlu. Pada pod utjecaj alkohola, droge, lošeg društva, da bi naposljetku doživjelo duhovnu smrt. Tek pomirenje roditelja dovodi do duhovnog uskrsnuća njihovog djeteta te se obitelj nanovo rađa i učvršćuje u zajedništvu.

O Dramsko plesnoj skupini Ruđerica:

Dramsko-plesna skupina Ruđerica djeluje na Tehničkoj školi i prirodoslovnoj  gimnaziji Ruđer Bošković u Osijeku pod vodstvom vjeroučitelja Igora Grubišića. Grupa njeguje koreodramski scenski izraz kojim pokušava izraziti duhovne teme o kojima mladi danas razmišljaju. Godine 2016. njihova predstava Božji plan i briga za čovjeka uspješno je nastupila na Vjedru (Smotra vjeronaučnog stvaralaštva osječko-đakovačke biskupije) a zatim pozvana na nekoliko gostovanja, među kojima izdvajamo nastup u zagrebačkom HNK u sklopu svečane Akademije povodom 25 godina vjeronauka u hrvatskim školama. I predstava Moj život nastupila je na Vjedru 2017. u Osijek, a bila je uvrštena i u program Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 2017.

Kontakt: Igor Grubišić  zvjeros@gmail.com

Komentar selektora:

Odnos čovjeka i Boga, odgovornost prema životu  i drugim darovima koje čovjek dobiva, teme su koje zanimaju mlade ljude unatoč medijskoj slici koja nam govori suprotno! U ovoj predstavi je priča o začeću i grijehu u koji čovjek upada ispričana modernim umjetničkim izrazom talentiranih mladih ljudi i pod vodstvom maštovitog vjeroučitelja.

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.