Legende o Kristu

Selma Lagerlӧf
LEGENDE O KRISTU
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

 

Režija, dramatizacija i izbor glazbe:

Damir Mađarić

Scenografija:

Marta Crnobrnja

Kostimografija:

Marija Šarić Ban

Suradnica u dramatizaciji:

Marta Mekovec de Carvalho

Glumci:

Kristina Fančović i  Srđan Kovačević.

Riječ redatelja:

Selma Lagerlöf je prva žena dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1909. godine. “Legende o Kristu” je priča o istinitim ili izmaštanim događajima, te svaka legenda nosi svoju poruku. Unutar ove izvedbe, kombinirat će se priče iz zbirke: “Sveta noć”, “Zdenac mudraca”, “Dječarac iz Betlehema”, “Bijeg u Egipat”, “U Nazaretu”  i “U Hramu”. Bit djela, a time i predstave, je sročena u rečenici “Da bismo vidjeli istinu, nisu nam potrebne ni svijeće ni svjetiljke ni Mjesec ni Sunce, već samo oči kojima ćemo vidjeti slavu Božju“, a Bog je kod Selme u  ljubavi, istini, vjeri i empatiji. Upravo te četiri vrijednosti željeli bismo posredovati  kazališnom predstavom „Legende o Kristu”, razgorjeti ih jer su postale zaboravljene i zanemarene, bačene u zapećak. Sjetimo se kako u nama, oko nas i u drugima postoje te zaboravljene iskre i oživimo ih kroz priče Selme Lagerlöf.

 

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku:

Vrijedna i višestruko nagrađivana kazališna kuća službeno je s radom započela 8. lipnja 1950. godine, izvedbom prve premijere Pionirskoga kazališta u Osijeku – «Spašeno svjetlo» koju je režirao Ivan Marton. Nastojanja da Osijek dobije pravu lutkarsku i dječju scenu ostvarila su se 1958. godine kada se kazalište profesionalizira te dobiva ime Dječje kazalište «Ognjen Prica». Dječje kazalište u Osijeku iznimno je ponosno što je sudjelovalo na Prvom međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku. Prvu lutkarsku predstavu postavlja na scenu 1962. godine, a 1977. postaje ponosnim domaćinom Susreta lutkara Hrvatske. U proteklih 58 godina djelovanja i 50 godina profesionalnog rada (koje je Kazalište obilježilo 23. travnja 2008. godine) s iščekivanjem smo prelazili prag ove čudesne kuće koja nas je nebrojeno puta vodila na čarobna i bajkovita putovanja, otvarajući nam nepregledan prostor izmaštanih likova, a sav izvanjski svijet ostavljala za vratima. I ne samo mali, u svijet čarolija Dječjega kazališta – danas imena Branka Mihaljevića – više od pola stoljeća uranjaju i veliki, oni koji su nekada bili mali i koji još uvijek s čudom u srcu prate zajedno s malenima svoje omiljene likove iz priča…

Kontakt: Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku marketing@djecje-kazaliste.hr, Ivan Lučić  ravnatelj@djecje-kazaliste.hr

 

Komentar selektora:

Dječje kazalište Branko Mihaljević u Osijeku ima zanimljiv i raznolik program pa je zato i primilo u svoj ansambl i bivše studente UAOS koji donose svježinu u pristupu svijetu oko nas i povezivanju glumca, stvari (poput pijeska, vod, lišća), zvuka, riječi u cjelovitu predstavu koja nam potpuno ležerno i zaigrano priča o najvažnijoj priči… Kristovom životu.

 


» Plakat

» Programska knjižica


Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)