Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji

ČETVRTAK 8. lipnja 2017. HISTRIONSKI DOM
Miro Gavran
IVAN KRSTITELJ I NJEGOVI PRIJATELJI
Franjevačka mladež – Frama, Posušje, Hercegovina

 

 

Režija:

fra Ivan Penavić

Scenografija:

Jure Širić

Kostimografija:

Mirna Bakula

Glumci:

Elizej – Mateo Jakovljević. Bileam – Ivan Brkan. Saloma – Mirna Bakula. Ivan Krstitelj – Josip Jukić. Isus – Marko Jukić. Herodijada – Lucija Boras. Herod – Antonio Bešlić. Laban, brat Elizejev – Tina Pavković. Abšalom, otac Elizejev – Katarina Čutura. Ezav – Antonela Širić. Jošija, svećenik – Danijel Vukoja. Magdalena, Salomina prijateljica – Ina Čamber. Agripina, Rimljanka – Ana Srebrović. Joram, gradski rizničar – Mate Dragoja. Hanok, stražar – Ana Oreč. Andrija, učenik Ivanov – Karlo Vidović. Čovjek-vuk, prikaza – Luka Jukić. Robinja – Antonela Grubišić. Sara, žena Elizejeva – Lucija Lončar. Zapovjednik straže – Josipa Landeka. Savjetnik Herodov – Jerko Oreč. Desetnik – Stjepan Penava. Vojnici – Ante Bakula i Jure Bakula. Krštenici – Marija Bešlić, Valentina Bošnjak, Filipa Protrka i Mirela Rezo.

 

Kratak sadržaj:

Predstava opisuje pojavu, djelovanje i poruku Ivana Krstitelja kao posljednjega u nizu starozavjetnih proroka koji najavljuje dolazak Mesije. Predstava počinje u jednoj jeruzalemskoj obitelji koja doživljava susret s bolešću i smrću (mladoj trudnici u visokom stupnju trudnoće nastupaju komplikacije te ona umire). Njezin muž ne uspijeva naći smisao života sve dok ne susretne Ivana Krstitelja koji ga krsti, a ovaj mu mladić (Elizej) postaje učenik i sljedbenik koji nastavlja Ivanovo djelo poslije njegove naprasite smrti. Paralelna  radnja se odvija u Rimu gdje odrasta Saloma, Herodijadina kći, koja će kasnije biti primorana naručiti Ivanovu glavu na pladnju…Poruka je predstave svakako višeslojna. Bitno je svakako sljedeće: susret ljudi s Ivanom Krstiteljem stubokom mijenja njihov odnos prema samima sebi i drugima u čemu se zrcali zraka onog svetog i božanskog.

 

O romanu iz medija:

Radnja romana Mire Gavrana Krstitelj odvija se početkom prvog stoljeća nove ere na području Galileje i Judeje, a jednim dijelom i u starome Rimu, u doba burnih političkih i vjerskih previranja. Glavni su junaci mladići Elizej i Bileam te fatalna Saloma. Njihovi će se životi, na različite načine, iz temelja izmijeniti kad susretnu Ivana Krstitelja. U ovom romanu bogate fabule, natopljenom snažnim emocijama, strastima i zanosima, kao jedan od sporednih junaka pojavljuje se i sam Isus Krist. www.verbum.hr

 

Gavranov Krstitelj zanimljivo je štivo, dobro konstruiran i ispričan roman, i dokaz pune zrelosti pripovjedačkog talenta pisca koji se odavno dokazao kao dramatičar, a Krstiteljom definitivno s uspjehom osvaja i prozno polje.  Jasen Boko, Slobodna Dalmacija

 

O autoru:

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961.), hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djela su mu prevedena na 38 jezika. Njegove knjige su imale više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. godine u Poljskoj, u Krakovu, a od 2016. godine u Češkoj, u Pragu.

 

Frama Posušje

Franjevačka mladež – Frama Posušje osnovana je 1995. godine. Od tada pa sve do danas oko sebe okuplja mlade koji svojim životom i djelom žele nasljedovati Krista slijedeći primjer svetoga Franje. Prvi duhovni asistent bio je fra Robert Jolić, a od tada ih se promijenilo sedam. Sadašnji duhovni asistent je fra Ivan Penavić.

Framaši djeluju u 9 sekcija: Glazbena, Medijska, Drača, Asiški siromašak, Dramska, Sportska, Liturgijska, Meditativno-kontemplativna i Radna. Sekcije imaju susrete po potrebi, a upravo svojim radom daju Frami na vrijednosti.

Članovi dramske sekcije, koja broji dvadesetak članova pripremaju predstave, igrokaze, recitacije itd. Redovite nastupe imaju u sklopu Festivala religiozne drame u Posušju, a onda i u nekim drugim mjestima u Hercegovini. Susrete imaju prema potrebi. Voditelj sekcije je duhovni asistent Frame Posušje fra Ivan Penavić.

Kontakt: fra Ivan Penavić, ivanpenavic@gmail.com

 

Komentar selektora:

Ovo je prvo međunarodno gostovanje na našem festivalu i uspostava suradnje s Festivalom religiozne drame u Posušju (BIH).

http://zupa-posusje.com/index.php/novosti/681-otvoren-9-festival-religiozne-drame

http://zupa-posusje.com/index.php/novosti/688-izvedena-predstava-ivan-krstitelj

http://zupa-posusje.com/index.php/novosti/691-odigrana-predstava-franjo-i-sultan

http://zupa-posusje.com/index.php/novosti/696-zavrsen-9-festival-religiozne-drame-posusje-2017


Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Ulaz na sve programe je slobodan uz dobrovoljne donacije!