Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji

ČETVRTAK 8. lipnja 2017. HISTRIONSKI DOM
Miro Gavran
IVAN KRSTITELJ I NJEGOVI PRIJATELJI
Franjevačka mladež – Frama, Posušje, Hercegovina

 

 

Režija:

fra Ivan Penavić

Scenografija:

Jure Širić

Kostimografija:

Mirna Bakula

Glumci:

Elizej – Mateo Jakovljević. Bileam – Ivan Brkan. Saloma – Mirna Bakula. Ivan Krstitelj – Josip Jukić. Isus – Marko Jukić. Herodijada – Lucija Boras. Herod – Antonio Bešlić. Laban, brat Elizejev – Tina Pavković. Abšalom, otac Elizejev – Katarina Čutura. Ezav – Antonela Širić. Jošija, svećenik – Danijel Vukoja. Magdalena, Salomina prijateljica – Ina Čamber. Agripina, Rimljanka – Ana Srebrović. Joram, gradski rizničar – Mate Dragoja. Hanok, stražar – Ana Oreč. Andrija, učenik Ivanov – Karlo Vidović. Čovjek-vuk, prikaza – Luka Jukić. Robinja – Antonela Grubišić. Sara, žena Elizejeva – Lucija Lončar. Zapovjednik straže – Josipa Landeka. Savjetnik Herodov – Jerko Oreč. Desetnik – Stjepan Penava. Vojnici – Ante Bakula i Jure Bakula. Krštenici – Marija Bešlić, Valentina Bošnjak, Filipa Protrka i Mirela Rezo.

 

Kratak sadržaj:

Predstava opisuje pojavu, djelovanje i poruku Ivana Krstitelja kao posljednjega u nizu starozavjetnih proroka koji najavljuje dolazak Mesije. Predstava počinje u jednoj jeruzalemskoj obitelji koja doživljava susret s bolešću i smrću (mladoj trudnici u visokom stupnju trudnoće nastupaju komplikacije te ona umire). Njezin muž ne uspijeva naći smisao života sve dok ne susretne Ivana Krstitelja koji ga krsti, a ovaj mu mladić (Elizej) postaje učenik i sljedbenik koji nastavlja Ivanovo djelo poslije njegove naprasite smrti. Paralelna  radnja se odvija u Rimu gdje odrasta Saloma, Herodijadina kći, koja će kasnije biti primorana naručiti Ivanovu glavu na pladnju…Poruka je predstave svakako višeslojna. Bitno je svakako sljedeće: susret ljudi s Ivanom Krstiteljem stubokom mijenja njihov odnos prema samima sebi i drugima u čemu se zrcali zraka onog svetog i božanskog.

 

O romanu iz medija:

Radnja romana Mire Gavrana Krstitelj odvija se početkom prvog stoljeća nove ere na području Galileje i Judeje, a jednim dijelom i u starome Rimu, u doba burnih političkih i vjerskih previranja. Glavni su junaci mladići Elizej i Bileam te fatalna Saloma. Njihovi će se životi, na različite načine, iz temelja izmijeniti kad susretnu Ivana Krstitelja. U ovom romanu bogate fabule, natopljenom snažnim emocijama, strastima i zanosima, kao jedan od sporednih junaka pojavljuje se i sam Isus Krist. www.verbum.hr

 

Gavranov Krstitelj zanimljivo je štivo, dobro konstruiran i ispričan roman, i dokaz pune zrelosti pripovjedačkog talenta pisca koji se odavno dokazao kao dramatičar, a Krstiteljom definitivno s uspjehom osvaja i prozno polje.  Jasen Boko, Slobodna Dalmacija

 

O autoru:

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961.), hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djela su mu prevedena na 38 jezika. Njegove knjige su imale više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. godine u Poljskoj, u Krakovu, a od 2016. godine u Češkoj, u Pragu.

 

Frama Posušje

Franjevačka mladež – Frama Posušje osnovana je 1995. godine. Od tada pa sve do danas oko sebe okuplja mlade koji svojim životom i djelom žele nasljedovati Krista slijedeći primjer svetoga Franje. Prvi duhovni asistent bio je fra Robert Jolić, a od tada ih se promijenilo sedam. Sadašnji duhovni asistent je fra Ivan Penavić.

Framaši djeluju u 9 sekcija: Glazbena, Medijska, Drača, Asiški siromašak, Dramska, Sportska, Liturgijska, Meditativno-kontemplativna i Radna. Sekcije imaju susrete po potrebi, a upravo svojim radom daju Frami na vrijednosti.

Članovi dramske sekcije, koja broji dvadesetak članova pripremaju predstave, igrokaze, recitacije itd. Redovite nastupe imaju u sklopu Festivala religiozne drame u Posušju, a onda i u nekim drugim mjestima u Hercegovini. Susrete imaju prema potrebi. Voditelj sekcije je duhovni asistent Frame Posušje fra Ivan Penavić.

Kontakt: fra Ivan Penavić, ivanpenavic@gmail.com

 

Komentar selektora:

Ovo je prvo međunarodno gostovanje na našem festivalu i uspostava suradnje s Festivalom religiozne drame u Posušju (BIH).

http://zupa-posusje.com/index.php/novosti/681-otvoren-9-festival-religiozne-drame

http://zupa-posusje.com/index.php/novosti/688-izvedena-predstava-ivan-krstitelj

http://zupa-posusje.com/index.php/novosti/691-odigrana-predstava-franjo-i-sultan

http://zupa-posusje.com/index.php/novosti/696-zavrsen-9-festival-religiozne-drame-posusje-2017


Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)