Radionica: Lutkom kao medijem kroz biblijski tekst

Voditeljica: Antonija Kušanić, magistra religiozne pedagogije i katehetike i lutkarska pedagoginja

Vrijeme održavanja: 14-17 sati

Ciljevi radionice:

U radionici Lutkom kao medijem kroz biblijski tekst sudionici (vjeroučitelji i ostali zainteresirani) upoznat će se s pomalo nesvakidašnjim načinom rada na biblijskom tekstu. Radi se o metodi grupnog rada s gotovo svim dobnim skupinama. Naglasak je na pronalaženju odnosno otkrivanju sebe u poistovjećivanju s jednim biblijskim likom pomoću lutke. Osim upoznavanja biblijskog rada s lutkama, radionica ima i sljedeće ciljeve:

  • Poistovjećivanje sudionika s pojedinim biblijskim likovima;
  • Poticaj na razvijanje sposobnosti religioznog oblikovanja i prosuđivanja vlastite stvarnosti estetskim učenjem;
  • Prepoznavanje povezanosti biblijskog teksta i konkretnog života;
  • Upoznavanje jednog od brojnih načina izrade lutaka;
  • Susret sudionika međusobno te susret pojedinca s porukom koju nosi određeni biblijski lik.

Sadržaj radionice:

Nakon uvodnih lutkarskih vježbi i upoznavanja, svi polaznici dobivaju biblijski tekst na kojem će se raditi. Slijedi produbljivanje teksta i pronalaženje uloga te poistovjećivanje s biblijskim likovima. Nakon toga sudionici dobivaju upute kako izraditi lutku odabranog biblijskog lika te uz glazbu i opuštenu radnu atmosferu svatko izrađuje svoju lutku. Vrhunac radionice jest upravo korištenje novonastalih lutaka. Način korištenja lutaka i dobrobiti koje takav rad donosi bit će veliko i lijepo iznenađenje za sve polaznike radionice!

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.