Radionica: Biblija i lutka u obitelji

Voditeljica: Antonija Kušanić, vjeroučiteljica i lutkarska pedagoginja

Vrijeme održavanja: 10.30 – 12.30

Polaznici: djeca predškolske i mlađe školske dobi i roditelji

Broj polaznika: cca 20

Opis radionice:

Radionica Biblija i lutka u obitelji namijenjena je djeci od 5 do 9 godina i njihovim roditeljima. Osnovna joj je namjena upoznati mogućnosti rada na biblijskom tekstu u obitelji. Naglasak je na radosnom jačanju i povezivanju obitelji kroz biblijske smjernice.

Ciljevi radionice:

  • Upoznavanje jedne od brojnih mogućnosti kreativnog izraza u obitelji;
  • Upoznavanje načina izrade lutaka kojima se mogu koristiti i roditelji i djeca;
  • Poticaj za razvijanje sposobnosti religioznog oblikovanja;
  • Prepoznavanje povezanosti biblijskog teksta i konkretnog života s naglaskom na vlastitu ulogu unutar obitelji;
  • Prepoznavanje važnosti svakog člana obitelji te njegovih potreba i životnih ciljeva;
  • Kreativni susret roditelja i djeteta.

Sadržaj radionice:

Prije početka rada na biblijskom tekstu i izradi lutaka, sudionike čeka nekoliko lutkarskih igara koje su primjenjive u obitelji. Cilj igara je potaknuti međusobnu povezanost roditelja i djece, djece međusobno i roditelja međusobno nakon čega slijedi susret s biblijskim tekstom i izrada lutaka. Vrhunac radionice jest upravo u korištenju novoizrađenih lutaka s naglaskom na biblijskom tekstu. Tijek i sadržaj radionice bit će veliko i lijepo iznenađenje za sve polaznike!

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.