Oskar i gospođa u ružičastom

Autor teksta:

Eric Emmanuel Schmitt

Autorica predstave:

Marija Sekelez

Prijevod:

Vjenceslav Kapural

Dramatizacija:

Marijana Nola

Suradnik za video projekcije:

Tomislav Krajcer

Ilustracije:

Patricio Alejandro Agüero Mariňo

Grafičko tehničko oblikovanje:

Jerko Domagoj Vrdoljak

 

Ova dramski napeta, duhovita i zanimljiva igra, koja je zahvaljujući angažmanu mame Roze vrlo uvjerljiva, omogućuje Oskaru da proživi život u svoj njegovoj punini. Život u kojem se zaljubi, prolazi kroz svoje tinejdžerske probleme, postaje punoljetan, „oženi“ djevojčicu Peggy Blue u koju je zaljubljen. Život u kojem uči da je patnja dio života i da su jedini spas od bola iskrenost i povjerenje prema drugima.

Tijekom svog životnog vijeka, koji je bio kratak, ali ispunjen, Oskar dobiva mudrost stogodišnjaka i shvaća da je život više više od dara te da je ono što je važnije od svega-ljubav. Ne samo ljubav prema ženi, prema prijateljima, prema roditeljima kojima na kraju oprašta već i ljubav prema samom životu.

O autoru:

Jednog dana, izgubljen u Sahari. E.E. Schmitt je osjetio prisutnost koja će zauvijek promijeniti njegov život. Ovo iskustvo potaklo ga je  da napiše priču o dječaku Oskaru koji boluje od leukemije i kojemu je ostalo tek nekoliko dana života. Autor navodi: „To je, bez sumnje, jedno od mojih najvećih autobiografskih djela. I sam sam bio Oskar, dijete koje nije patilo zbog svoje zastrašujuće bolesti, već zbog šutnje ljudi oko sebe, zbog šutnje neba, zbog brojnih pitanja koja su ostala bez odgovora. Usprkos tome bio sam dijete koje i dalje želi iskusiti radost i punoću življenja. Oskar i mama Roza je himna životu. Bez obzira na životni vijek, čovjekova egzistencija treba biti bogata, lijepa, puna snažnih i temeljnih osjećaja, radosti i vedrine, propitivanja i smijeha. Ta sposobnost da se uljepšava svakodnevni život, ta snaga da se preživi, također je himna mašte. „

Uloge:

Mama Roza- Marija Sekelez

Oskar (glas) – Petar Atanasoski

Oskar (u teatru sjena) – Vili Utješanović

Majstor rasvjete: Goran Jurković

Voditelj tona: Dragutin Dražen Slopšek

Voditelj projekcija: Marinko Pavlinić

Marketing: Milanka Čolivić, Božica Forko i Valentina Meštrić

Produkcija Kazališna družina Mare u suradnji s GK Žar ptica

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.