Moja smrt

 

Koreografija:

Igor Grubišić

Glume:

učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka

„Koreos“ je dramsko-plesna skupina iz Osijeka koja se bavi koreodramom. Skupina je nastala 2016. godine, a tvore ju učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka. Voditelj, koji je ujedno i scenarist i redatelj svih koreodrama je vjeroučitelj u istoj školi, Igor Grubišić. Glavna ideja vodilja svih koreodrama „Koreosa“ je prenošenje jakih životnih poruka bez ijedne riječi, putem plesa, dramskog izričaja i emotivne glazbe. Koreodrame „Koreosa“ do sada su izvođene u zagrebačkom HNK-u te na Festivalu kršćanskog kazališta 2017., a rado nastupaju i u staračkim domovima i u udrugama osoba s posebnim potrebama.

Koreodrama Moja smrt prikazuje skladan život jedne obitelji. Ubrzo majku pogađa smrtonosna bolest s kojom se ona teško nosi, a cijela obitelj biva pogođena. Majka umire i odlazi u nebo, dok ostatak obitelji zahvaća osjećaj tuge koji se kod svakog člana manifestira na drukčiji način. Majka odlučuje na otajstven način intervenirati u njihove živote te im vratiti onu životnost koja ih je krasila dok je ona bila među njima.

Igor Grubišić


Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.