Kako glumiti normalnog čovjeka

 

Režija:

Boris Svrtan

Autor teksta i izvođač:

Mario Filipi

Moja predstava Kako glumiti normalnog čovjeka je zapravo priča o životu hrvatskog branitelja. To je moja osobna priča, dakle subjektivna i nema pretenzija da bude opća priča o svima kakvu je zapravo nemoguće napisati, jer mi branitelji smo kao i inače ljudi vrlo različiti. Ipak imamo neke dodirne točke po kojima svi imamo slične ideje i snove, pa tako i iste boli koje proživljavamo. Cijelu predstavu neprestano pratim smiješnim pričama iz vlastitog života kao i one koje sam negdje čuo a uklapaju mi se u priču. Predstavu prati i vizualna prezentacija. Mijenjaju se slideovi s pisanim porukama, fotografijama ili video zapisima.

Predstava je nastala na poticaj Borisa Svrtana koji je prvobitno imao ideju od nekoliko priča hrvatskih branitelja načiniti kazališnu predstavu. Ali samo sam ja napisao priču koja se je Svrtanu svidjela i ohrabrio me je da ju doradim. Od tada sam mukotrpno vježbao i dotjerivao predstavu dok nije postigla sadašnji oblik.

Poput Isusa koji je rekao Pilatu: „Ja sam se zato rodio da svjedočim za istinu“  i ja kao sljedbenik mojega Gospodina nastojim gdje mogu svjedočiti za istinu o mom narodu i o svijetu uopće. Tako vidim svoju misiju, pa i misiju moje predstave Kako glumiti normalnog čovjeka.

Mario Filipi


Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.