4. dan 5. Festivala kršćanskog kazališta

OBJAVLJENO: u festival | festival 2019. | vijesti |

Nedjelja ujutro na 5. Festivalu kršćanskog kazališta bila je u znaku predstava namijenjenih najmlađima. FESTKK od početka vodi računa da u svojoj ponudi ima i dječje predstave, umjetnički kvalitetne i s kršćanskom porukom koja oplemenjuje i odgaja.

Na programu su bile dvije predstave. Prva se zove Sveci zdravoljupci autorice i redateljice sestre Ljubice Bosilj te u izvedbi Malih prijatelja misija – dramske sekcije iz župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, a druga Zemlja čudesa autora Nina Škrabe te u režiji Klementine Škrabe i izvedbi djece i mladih iz Kazališta Škrabe iz Jastrebarskog.

Ideja za Svece zdravoljupce se zasniva na korištenju imena  plišanih igračaka u obliku povrća i voća koje je prodavao jedan trgovački lanac, a koje je autorica povezala sa imenima svetaca. Mali glumci su predstavljali svece te u rukama nosili igračku čije se ime vezivalo uz određenog sveca. Tako je luk Luka povezan sa svetim Lukom evanđelistom, jagoda Jana sa svetom Anom, brokula Branko sa blaženim Alojzijem Stepincem, kruška Klara sa svetom Klarom Asiškom, patlidžan Patrik sa istoimenim irskim svecem, banana Bela sa kraljem Belom IV te mrkva Mirko sa svetim Emerikom. Svaki svetac zdravoljubac želi nešto poručiti djeci pa im tako recimo banana Bela poručuje da budu pravedni te da otkriju ljepotu koja se često krije ispod grube površine. Mali glumci su nakon predstave dijelili gledateljima kartice sa nacrtanim zdravoljupcima uz poruku pripadajućeg sveca.

Predstava Zemlja čudesa bi se zapravo mogla nazvati dječjim mjuziklom budući da se u njoj puno pleše i pjeva, a donosi današnjoj djeci prilagođenu priču o Alisi u Zemlji čudesa. Naime, Alisa je pohitala za Ožujskim zecom koji joj je ukrao mobitel baš zato da bi ona pojurila za njime i tako pomogla žiteljima Zemlje čudesa da se oslobode tiranije okrutne Kraljice srca. Kroz svoje putovanje, Alisa susreće likove koji postoje u izvornom romanu, no koje je Nino Škrabe kreativno preoblikovao kako bi današnjoj dječjoj publici bili što zanimljiviji. Alisa zaista pomogne stanovnicima Zemlje čudesa da se oslobode zle kraljice priprijetivši joj da će je uništiti pomoću mobitela u koji ju je stavila. Iako je zavoljela ovu neobičnu zemlju želi se vratiti svojoj obitelji koja joj nedostaje.

U predstavi sudjeluje puno djece i mladih različitih generacija te treba zaista odati priznanje redateljici koja je napravila s njima doista lijepu predstavu u kojoj su djeca u prepunoj Dvorani svetog Franje odista uživala kao što su uživali i njezini izvođači. Posebno su dojmljivi lijepa scenografija i kostimi intenzivnih boja  koji su davali vizualnu atraktivnost i pomogli dočarati čudesan svijet o kojemu se govorilo u priči.

Ozana Iveković


Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.