Svečano otvorenje 4. Festivala kršćanskog kazališta

OBJAVLJENO: u vijesti |

Dana 01. lipnja 2018. godine svečano je otvoren 4. Festival kršćanskog kazališta u prepunoj Dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu. Publiku je pozdravio glavni organizator Festivala fra Ivan Marija Lotar, zaželio dobrodošlicu te pozvao prisutne na sve predstave i programe ovogodišnjega Festivala.

Nakon toga se auditoriju obratila selektorica Festivala prof. dr. sc. Sanja Nikčević rekavši kako će se ove godine u programu naći dosta teških i potresnih predstava te da će svi koji ih pogledaju možda sa njih izaći suznih očiju, no također pročišćeni, puna srca i nipošto razočarani i nezadovoljni. Osvrnula se i na središnju temu Festivala Bog – snaga za život i naglasila da zapravo u većini odabranih predstava protagonisti koji se nalaze u teškim i naoko bezizlaznim situacijama svoj izlaz i nadahnuće nalaze upravo u Bogu.

Ispred Hrvatske Provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca, nazočnima se obratio fra Ljudevit Maračić te ih sve pozdravio u ime Provincijala fra Josipa Blaževića te proglasio Festival otvorenim.

Uslijedila je izvedba predstave Oskar i gospođa u ružičastom Érica-Emmanuela Schmitta u produkciji Kazališne družine Mare te u izvedbi autorice projekta glumice Marije Sekelez. Predstava govori o dječaku Oskaru koji boluje od neizlječive leukemije te je svima jasno da će on uskoro umrijeti. Budući da ljudi koji Oskara okružuju (roditelji, liječnici i medicinske sestre) izbjegavaju iskren razgovor s njime o onome što ga muči i tišti, dječak će pravoga prijatelja naći u mami Rozi, jednoj od gospođa u ružičastom odijelu koje dolaze kao volonterke u bolnicu nekoliko puta tjedno kako bi se poigrale s bolesnom djecom. Mama Roza Oskara potiče da u svojih zadnjih dvanaest dana proživi jedan cijeli život – od rođenja do starosti (svaki dan po deset godina) te da o tome što proživljava piše pisma Bogu. Oskar nekako ne razumije tko je Bog i kakav je on te ga mama Roza polako, ali blago uvodi u duhovni svijet da bi Oskar na kraju svoju snagu i radost našao upravo u Bogu.

Marija Sekelez, u ulozi mame Roze, čita dječakova pisma upućena Bogu te pritom interpretira razne likove (Oskara i njegove prijatelje, djevojčicu Peggy Blue u koju je Oskar zaljubljen itd.) Uočljiva je, dakle, glumičina sposobnost transformacije kao i širok raspon emocija koje s lakoćom i uvjerljivo interpretira. Svakako treba naglasiti kazalište sjena na bijelom platnu koje prikazuju Oskarovo druženje s mamom Rozom u njegovoj bolesničkoj sobi. Osim što je likovno vrlo lijepo riješeno, ovo rješenje je izuzetno scenski efektno (nisu potrebna dva živa glumca na sceni), a doprinosi i ugođaju i poetičnosti predstave. Oskar i mama Roza kao sjene nekako naglašavaju skoru Oskarovu smrt i utisak prolaznosti i smrtnosti. Odabrana glazba stvara poseban ugođaj i naglašava sjetno raspoloženje te je prisutna kroz cijelu predstavu.

Publika je na predstavu sjajno reagirala, a nakon predstave se poveo razgovor s Marijom Sekelez u koji su se uključili i pojedinci iz auditorija. Fra Ivan Marija Lotar je zahvalio umjetnici na lijepoj predstavi koju nam je poklonila te joj je uručio cvijeće i zahvalnicu.

                                                        Ozana Iveković

Šesti Festival
kršćanskog kazališta

od 14. do 17. svibnja 2020.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Radost nam je pozvati vas na VI. Festival kršćanskog kazališta koji će se održati od 14. do 17. svibnja 2020. godine u Dvorani svetog Franje pri Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca (Sveti Duh 31). Cilj Festivala je prikazati predstave nastale iz duhovne inspiracije kršćanskog svjetonazora. Prijaviti se mogu amaterske kazališne skupine ili profesionalna kazališta s jednim kazališnim djelom (dramska predstava, mjuzikl).

Ovdje preuzmite pozivnicu za print (Word dokument)