Predstavljen program četvrtoga Festivala kršćanskog kazališta

OBJAVLJENO: u vijesti |

Na konferenciji za medije, održanoj u svetoduškoj  Dvorani Sv. Franje, predstavljen je program četvrtoga Festivala kršćanskoga kazališta, koji će se odvijati od 1.-3. i od 8.-10. lipnja.

Fra Ivan Marija Lotar, voditelj festivala istaknuo je kako je selektorica, prof. dr. sc. Sanja Nikčević za ovo  izdanje odabrala devet predstava a tema festivala je Bog – snaga za život. U šest dana Festival će ugostiti devet predstava profesionalnih i amaterskih kazališnih skupina iz šest gradova: Zagreb, Visoko, Široki Brijeg (BIH), Osijek, Sarajevo (BIH), Pula. Festival će otvoriti autorski projekt Marije Sekelez u produkciji Kazališne družine Mare,  Oskar i dama u ružičastom Érica-Emmanuela Schmitta  a zatvorit će ga predstava Faustina – Božje ime je milosrđe u izvedbi članova katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i režiji fra Ivana Marije Lotara.  Marija Sekelez predstavila je svoj autorski projekt te je istaknula kako se radi o predstavi koja je ujedno i njeno životno svjedočanstvo.  O tekstu je ova istaknuta kazališna umjetnica promišljala gotovo deset godina, a nakon što ga je preveo Vjenceslav Kapural, uspjela ga je postaviti i adaptirati za scenu. Producentica festivala, dr. sc. Miriam Mary Brgles, istaknula je kako festival želi njegovati i razvijati interes za kazalište kod djece te je u program uključeno i nekoliko predstava za najmlađu publiku: Kazalište Prijatelj prikazat će Priču o Bogici ili nije sramota biti siromašan u režiji Hrvoja Zalara a  predstavu Ribica Srebrica u režiji Daniele Totić izvest će članovi Kazališta Budilica. Obje predstave govore o plemenitosti i darežljivosti kao poželjnim vrlinama koje kod djece treba poticati i razvijati  te o važnosti igre i prijateljstva.

Predstave za zreliju publiku predstavljaju raznolik spektar tema: od natežih životnih borbi kao što je teška bolest djeteta (Oskar i dama u ružičastom) ili invaliditet (Kako glumiti normalnog čovjeka, autobiografska drama Marija Filipija) preko života svetaca i svetih ljudi te njihove borbe za dobro (Gospa od Svijećnice, koja govori o služebenici Božjoj Marici Stanković u izvedbi Dramske družine Ozana i režiji Tibora Martna te predstave o sv. Faustini i fra Didaku) do konačne, mistične teme smrti i kraja života, koja će se prikazati plesom (Moja smrt u koreografiji igora Grubišića i izvedbi Koreosa iz Osijeka). I ove će godine festival ugostiti mlade iz Bosne i Hercegovine: Frama i Franjevački svjetovni red iz Širokoga Brijega izvest će predstavu Fra Didak-sebet nas i naše dice u režiji Mirele Lovrić a bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva dolaze sa predstavom Simpatični stric župnik autora Franca Roberta u režiji Drage Buke.

No, zajednički nazivnik svim tim predstavama je Bog kao snaga koja nam život daruje i koja nas kroz taj život nosi te festival poručuje kako nam u svakom životnom trenutku ostaje pouzdati se u Boga i u Njemu tražiti snagu i radost, makar i ne imali odgovore na naša pitanja, osobito ona „vječna“, o trpljenju, boli i smrti.

Ozana Iveković, koordinatorica festivalskih radionica predstavila je voditeljice radionica te ukratko razložila teme radionica. Tijekom dvije subote održat će se četiri edukativne radionice za vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri,  (Dramske tehnike u radu s biblijskim tekstom u nastavi katoličkog vjeronauka,  Primjena plesne osviještenosti u nastavi katoličkog vjeronauka,  Stvaranje dramske igraonice s predškolskom djecom – Bog u srcu i očima odgojitelja, Lutkom kao medijem kroz biblijski tekst), dok su nedjeljna prijepodneva rezervirana za obiteljske radionice namijenjene roditeljima i djeci (Dramska radionica Blagoslov molitve, Biblija i lutka u obitelji), kako bi se obiteljima pružila mogućnost kvalitetnih zajedničkih aktivnosti. . Zainteresiriani  polaznici mogu se prijaviti putem web stranice festivala www.festkk.hr  ili slanjem e- maila na adresu fkk.radionice@gmail.com. Rok prijave je 27. svibnja 2018. i svi polaznici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.

Fra Ivan Marija Lotar ukratko je izložio kako je nastajala predstava Faustina-Božje ime je milosrđe te istaknuo kako će krajem lipnja biti praizveden i mjuzikl o sv. Antunu, Svetac svega svijeta u izvedbi Ansambla Kolbe dodavši kako uz Provinciju u organizaciji festivala sudejluju i Samostan Duha Svetoga te Veritas.

Festival će se odvijati s u Dvorani Sv. Franje na zagrebačkom sv. Duhu a ulaz na sve programe je slobodan, uz dobrovoljnu donaciju. 

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.