Predstavljen program četvrtoga Festivala kršćanskog kazališta

OBJAVLJENO: u vijesti |

Na konferenciji za medije, održanoj u svetoduškoj  Dvorani Sv. Franje, predstavljen je program četvrtoga Festivala kršćanskoga kazališta, koji će se odvijati od 1.-3. i od 8.-10. lipnja.

Fra Ivan Marija Lotar, voditelj festivala istaknuo je kako je selektorica, prof. dr. sc. Sanja Nikčević za ovo  izdanje odabrala devet predstava a tema festivala je Bog – snaga za život. U šest dana Festival će ugostiti devet predstava profesionalnih i amaterskih kazališnih skupina iz šest gradova: Zagreb, Visoko, Široki Brijeg (BIH), Osijek, Sarajevo (BIH), Pula. Festival će otvoriti autorski projekt Marije Sekelez u produkciji Kazališne družine Mare,  Oskar i dama u ružičastom Érica-Emmanuela Schmitta  a zatvorit će ga predstava Faustina – Božje ime je milosrđe u izvedbi članova katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i režiji fra Ivana Marije Lotara.  Marija Sekelez predstavila je svoj autorski projekt te je istaknula kako se radi o predstavi koja je ujedno i njeno životno svjedočanstvo.  O tekstu je ova istaknuta kazališna umjetnica promišljala gotovo deset godina, a nakon što ga je preveo Vjenceslav Kapural, uspjela ga je postaviti i adaptirati za scenu. Producentica festivala, dr. sc. Miriam Mary Brgles, istaknula je kako festival želi njegovati i razvijati interes za kazalište kod djece te je u program uključeno i nekoliko predstava za najmlađu publiku: Kazalište Prijatelj prikazat će Priču o Bogici ili nije sramota biti siromašan u režiji Hrvoja Zalara a  predstavu Ribica Srebrica u režiji Daniele Totić izvest će članovi Kazališta Budilica. Obje predstave govore o plemenitosti i darežljivosti kao poželjnim vrlinama koje kod djece treba poticati i razvijati  te o važnosti igre i prijateljstva.

Predstave za zreliju publiku predstavljaju raznolik spektar tema: od natežih životnih borbi kao što je teška bolest djeteta (Oskar i dama u ružičastom) ili invaliditet (Kako glumiti normalnog čovjeka, autobiografska drama Marija Filipija) preko života svetaca i svetih ljudi te njihove borbe za dobro (Gospa od Svijećnice, koja govori o služebenici Božjoj Marici Stanković u izvedbi Dramske družine Ozana i režiji Tibora Martna te predstave o sv. Faustini i fra Didaku) do konačne, mistične teme smrti i kraja života, koja će se prikazati plesom (Moja smrt u koreografiji igora Grubišića i izvedbi Koreosa iz Osijeka). I ove će godine festival ugostiti mlade iz Bosne i Hercegovine: Frama i Franjevački svjetovni red iz Širokoga Brijega izvest će predstavu Fra Didak-sebet nas i naše dice u režiji Mirele Lovrić a bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva dolaze sa predstavom Simpatični stric župnik autora Franca Roberta u režiji Drage Buke.

No, zajednički nazivnik svim tim predstavama je Bog kao snaga koja nam život daruje i koja nas kroz taj život nosi te festival poručuje kako nam u svakom životnom trenutku ostaje pouzdati se u Boga i u Njemu tražiti snagu i radost, makar i ne imali odgovore na naša pitanja, osobito ona „vječna“, o trpljenju, boli i smrti.

Ozana Iveković, koordinatorica festivalskih radionica predstavila je voditeljice radionica te ukratko razložila teme radionica. Tijekom dvije subote održat će se četiri edukativne radionice za vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri,  (Dramske tehnike u radu s biblijskim tekstom u nastavi katoličkog vjeronauka,  Primjena plesne osviještenosti u nastavi katoličkog vjeronauka,  Stvaranje dramske igraonice s predškolskom djecom – Bog u srcu i očima odgojitelja, Lutkom kao medijem kroz biblijski tekst), dok su nedjeljna prijepodneva rezervirana za obiteljske radionice namijenjene roditeljima i djeci (Dramska radionica Blagoslov molitve, Biblija i lutka u obitelji), kako bi se obiteljima pružila mogućnost kvalitetnih zajedničkih aktivnosti. . Zainteresiriani  polaznici mogu se prijaviti putem web stranice festivala www.festkk.hr  ili slanjem e- maila na adresu fkk.radionice@gmail.com. Rok prijave je 27. svibnja 2018. i svi polaznici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.

Fra Ivan Marija Lotar ukratko je izložio kako je nastajala predstava Faustina-Božje ime je milosrđe te istaknuo kako će krajem lipnja biti praizveden i mjuzikl o sv. Antunu, Svetac svega svijeta u izvedbi Ansambla Kolbe dodavši kako uz Provinciju u organizaciji festivala sudejluju i Samostan Duha Svetoga te Veritas.

Festival će se odvijati s u Dvorani Sv. Franje na zagrebačkom sv. Duhu a ulaz na sve programe je slobodan, uz dobrovoljnu donaciju. 

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Ulaz na sve programe je slobodan uz dobrovoljne donacije!