Intervju s fra Ivanom Penavićem

OBJAVLJENO: u festival 2017. | preporuke i zanimljivosti |

Intervju s fra Ivanom Penavićem vodila je Margareta Jozinović:

Nakon odigrane drame “Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji” u Histrionskom domu, 8. lipnja, porazgovarali smo s režiserom ove predstave, fra Ivanom Penavićem, voditeljem frame Posušje koja je i izvela istu. Prepun dojmovima, evo što je ukratko rekao o festivalu, predstavi, ali i svojom mladeži koju vodi.

Evanđelju dati prostora i u kazalištu koje može biti izvanredno sredstvo nove evangelizacije!

1. Odakle Vam ideja za predstavu?

Župa Posušje već devet godina organizira Festival religiozne drame koji se održava u korizmenom vremenu. Redovito na Festivalu nastupa i mjesna Franjevačka mladež sa svojom predstavom. Budući da već nekoliko godina Frama bilježi dramski rad, ove smo se godine odlučili za ozbiljnije djelo, posljedni dio Gavranove biblijske trilogije, a koji još nije igrao na ovom Festivalu: Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji. Gavranov roman Ivan Krstitelj itekako je privlačan tekst, protkan mnogim sporednim radnjama i likovima koji se pletu oko osobe Ivana Krstitelja, tako da smo odlučili djelomice prilagoditi dramatiziran tekst romana te ga postaviti na scenu u kripti nove crkve u Posušju.

2. Kakvu poruku želite poslati ne samo predstavom koju izvodite nego i sudjelovanjem na ovom festivalu?

Biblija nije zbirka zapisa o nekim davnim, za pojedinca nevažnim događajima, nego je to živi glas, Božja riječ koja traži odjeka u suvremenoj društvenoj zbilji i koja nas u vjerničkoj savjesti obvezuje na zauzeto djelovanje u našoj okolini. Ivan Krstitelj je uzor suvremenoga navještaja vjere, navještaja koji rabi metodu iskrenosti, nepatvorenosti, dosljednosti, vjernosti… To su obrisi kršćanskoga karaktera. Postavljanjem ove drame na kazališne daske i u Histrionskom domu, u okviru Trećega festivala kršćanskoga kazališta, htjelo se evanđelju dati prostora i u kazalištu.

3. Što mislite o doprinosu Festivala kršćanskog kazališta? Je li danas potreban više?

Kazalište kao institucija i umjetnost već godinama odmiče od nekih zadanih ususa, kulturoloških činjenica, vrijednosti na koje je naviklo jedno tradicionalno društvo i sl. Želi se time jasno dati do znanja da je nastupilo vrijeme nekoga nazovi liberalizma, sekularne države, slobode mišljenja i izražavanja koja osobito eruptira u teatru. Upravo je stoga itekako potreban ovakav Festival, odnosno ciklus predstava s kršćanskim temama koje su ipak aktualne, koje imaju svoju publiku i koje – ako su kvalitetno postavljene – mogu postati izvanredno sredstvo nove evangelizacije.

 4. Mogu li ovakvi sadržaji promijeniti osobu ili potaknuti na promišljanje o promjeni?

U mnogim je susretima sa svojim sugovornicima Krist na bližnje djelovao upravo kartatično. Katarza ili, biblijskim žargonom kazano, metanoja ili obraćenje jest učinak koji bi i ovaj Festival u ideji mogao ostaviti na sve one koji dođu u početku čak i kao pasivni gledatelji, nezainteresirani za sam sadržaj. Baš je taj sadržaj, ono “evanđeosko” u predstavama koje igraju na ovom Festivalu, snaga koja mijenja čovjeka.

5. Što Vas je osobno vodilo i kakve su emocije nakon odigrane predstave?

Gledati dvadeset pet-šest mladih ljudi, srednjoškolaca, kako otkidaju dio svoga slobodna vremena iz dana u dan, u zimskom periodu godine, i ugrađuju ga u dramu koja njihovim trudom nastaje, promatrati ih zanosne u radu kojem se predaju, nukalo je i mene na temeljitiju zauzetost oko postavljanja ove predstave, ne samo u početnom dijelu rada. Konačno, dojam koji se gaji nakon odigrane drame “Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji” premijerno u Posušju, zatim u Međugorju i Zagrebu, nesvediv je na emociju. Nadam se da će i u umu i srcu naših gledatelja ova drama odjeknuti i ponad emocionalnosti i dovesti ih do osobe Isusa Krista, sadržaja koji je Ivanu Krstitelju život značio.

 

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.