Intervju sa Senkom Baruškom, plesnom umjetnicom i voditeljicom radionice

OBJAVLJENO: u festival 2017. | preporuke i zanimljivosti |

Intervju sa Senkom Baruškom, plesnom umjetnicom i voditeljicom radionice Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi

Što kažete na Festival Kršćanskog kazališta?

Odlična ideja! Festival Kršćanskog kazališta je nasušna potreba u kulturnoj ponudi Hrvatske.Profesionalni programi FKK bi trebali biti dio stalne ponude državnih kazališta ,koji su financirani od nas poreznika i trebali bi nuditi programe za sve građane bez predrasuda i nametanja ideologija.

Pohvalno je što se na ovom festivalu mogu vidjeti produkcije iz cijele Hrvatske kao i raznih kategorija kao što su studentske, dječje, profesionalne.

Pogotovo podržavam profesionalne produkcije jer su one nedostupne, a tako se i ne produciraju. Kazališna kulturna ponuda izgleda kao da kršćanstvo nema što ponuditi, kao što znamo kršćanska kultura vrlo je bogata po pitanju glazbe, likovnih umjetnosti, arhitekture, pisane riječi itd.no scenska umjetnost ostala je na amaterskoj razini i koliko god to predivno bilo nije dovoljno.Kršćansko kazalište mora zauzeti svoju zasluženu poziciju i stvoriti profesionalnu produkciju.

Nadam se da ovim festivalom pomalo se počinje osviještavati ova problematika a i stvarati ono nužno a to je publika.

Što mislite o radionicama koje imamo ove godine na Festivalu?

Upoznata sam s idejom da će se program radionica postaviti kao dio Festivala i otpočetka sam vrlo pozitivna u vezi toga, izgleda mi vrlo prirodno i organski.

Oduševljena sam što je ponuda raznovrsna, nudi iz svakog aspekta scenske prakse. Mislim da je to prvo i jedino učilište ove vrste i nadam se da će potaknuti da se otvore mogućnosti da niknu mjesta i mogućnosti da se ovakve radionice mogu održavati diljem lijepe naše.Važno je da se profesionalni voditelji angažiraju i da ćemo s vremenom svjedočiti radionicama koje bi osposobljavale voditelje ovog tipa radionica.

Što poručujete radionicama koje će te održati?

Tijelo je Božji dar kojeg nažalost jako malo poznajemo;to je dar koji smo dobili da bi bili unutar velikog bogatstva a to je biti čovjek po slici Božjoj.

Radionica je tek početak jednog novog iskustva, jednog osvještavanja koje će zauvijek ostavii trag u nama, i potaknuti na preispitivanja.

Osnovna ideja je otvaranje, otkrivanje, spoznavanje; Božjeg prisustva u nama.

Spoznajući , upoznajući Boga spoznajemo sebe,i počinjemo shvaćati svijet u nama a time i izvan nas.Ples je neverbalna umjetnost, umjetnost tišine u nama.

Često čujem da je kršćanstvo svjetonazor, jedna od religija a premalo živimo Kristovu duhovnost, premalo živimo dnevno s Duhom svetim koji otvara puteve u nama da bi se Božji duh nastanio jednom zauvijek, “okupirao” što veći dio nas.

Bog nas je stvorio da bi imali duh, tijelo dušu…to je naša kompletna anatomija, ako neki dio izostavimo nešto nedostaje.Duh nije apstraktni pojam o kojemu samo čitamo to nije nešto izvan nas…tijelo nije poteškoća o kojem se najviše priča kada nas kroz bolesti ne služi kako želimo, pa nas sputava i smeta.

Moramo težiti prema Uskrsu a time i svetom tijelu ,uskrslom tijelu.

Koja je vaša poruka pristupnicima radionica?

Velika mi je radost da se po prvi put održava ovakva radionica te da je uopće uključena u Festival KK.

Pozivam sve pristupnike da dođu otvorena srca, otvorena uma zajedno ćemo se kretati, otkrivati ,plesati , kreirati… krećemo na zajedničko putovanje nadam se na osobnu radost i opće dobro ,slavu Božju.

 

Koja su vaša očekivanja od radionica koje vodite?

Ne bih rekla da imam očekivanja u smislu mjerljivih rezultata ili postignuća, već bih voljela da pristupnici nastave suradnju sa Duhom svetim, nastave se otvarati i prihvaćati nove spoznaje da se lagano “talože” u njima da se otvaraju stvaranju novog čovjeka za novo vrijeme koje dolazi.

Dugogodišnje iskustvo na području duhovnosti i plesu naučilo me da Duh sveti uvijek puše, da djeluje kada smo svjesni i kada nismo.

Radionica je jedan dan pred blagdan Duhova pa se nadam da ćemo se otvoriti da to što više i svjesno doživimo.

Voljela bih da pristupnici nastave “istraživati” mogućnosti koje je Bog samo za njih pripremio da slobodnije i hrabrije koračaju u svoja jedinstvena poslanja u skladu sa Božjim planom.

Što se tiče ideje ovakve radionice iskreno se nadam da je to početak jednog razvoja programa koji se neće zadržati na radionici jednog poslijepodneva.

Intervju vodio: fra Nikola Drljepan

 

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.