U prepunom Histrionskom domu otvoren treći Festival kršćanskoga kazališta

OBJAVLJENO: u festival 2017. | vijesti |

Dana 02. lipnja u 19.30 sati u Histrionskom domu otvoren je treći Festival kršćanskog kazališta. Uvodne riječi i pozdrave uputili su fra Ivan M. Lotar, organizator i prof. dr. sc. Sanja Nikčević, selektorica festivala te fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provinicije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Izvedene su dvije predstave. Koreodrama Igora Grubišića Moj život u režiji Igora Grubišića i u izvedbi Dramsko plesne skupine Ruđerica iz Osijeka te mjuzikl Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše fra Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać u režiji fra Nikole Drljepana i u izvedbi Grupe Prosopon koju čine studenti Katoličkog bogoslovnog, Filozofskog i Fakulteta prometnih znanosti.

U predstavi Moj život mladi su plesači prikazali dramu djevojčice koja je zbog sukoba i svađa među roditeljima krenula krivim putem. Roditelji, potpuno usmjereni na međusobne konflikte, zanemarili su svoju kćerku koja je postala žrtvom lošeg društva, alkohola i droge. Kada se činilo da djevojčici više nema spasa, roditelji su se pomirili te molili Boga da im pomogne spasiti kćer. Čudo se dogodilo i obitelj je ponovo postala sretna.

Grupa Prosopon ispričala je, odnosno otpjevala priču o životu svetoga Franje. U ovom kršćanskom mjuziklu, vidjeli smo kako je sveti Franjo krenuo putem viteštva i slave ne bi li svojoj obitelji osigurao plemićki naslov. Razboljevši se na putu u ratni pohod, začuo je glas Božji koji ga je upitao želi li služiti sluzi ili gospodaru. I tako je krenulo njegovo obraćenje. Podijelivši svoj imetak siromašnima, nailazio je na podsmijeh i porugu među svojim sugrađanima te na neodobravanje oca koji nije dobio toliko željenu plemićku titulu. Ubrzo mu se pridružuju mnogi mladići, a i bogata djevojka Klara koja želi krenuti putem siromaštva poput Franje. Njegov život bio je prožet molitvom, propovijedanjem i ljubavlju prema Bližnjem pa je zadobio i Isusove rane. Umro je okružen svojom braćom i sljedbenicima.

Otvaranju je nazočio i g. Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture. Histrionski dom bio je popunjen sve do zadnjeg mjesta,  a znatiželjni gledatelji sjedili su i na stepenicama.

Obje predstave su polučile veliki uspjeh sudeći prema pljesku i odobravanju publike.

Ozana IvekovićFotografije snimio: Vlado Badrov

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.