Festival i Antunovi dani

OBJAVLJENO: u festival 2017. | vijesti |

Festival kršćanskog kazališta odvija se u sklopu Antunovih dana koji se održavaju svake godine od početka lipnja do blagdana Sveca čitavoga svijeta, kako ga mnogi nazivaju, a to je 13. lipnja.
Želja franjevaca konventualaca sa Svetog Duha je tih dana vjernicima, ali i nevjernicima ponuditi različite sadržaje, koji će ih obogatiti: duhovno, kulturno i društveno!

Sveti Antun Padovanski poznat je po bliskosti svim ljudima i nadasve po tome što nije pravio razlike među istima. Po njegovom primjeru, i mi, franjevci konventualci, čuvari njegova groba u Padovi, želimo nasljedovati Krista. Sveti Antun mnogima je za života pomogao, a mnogima još uvijek pomaže u životnim poteškoćama i nedaćama. No, sveci nisu tu kako bi bili servis služba “kad zaškripi”, nego kako bi bili naši prijatelji, u dobru i u zlu.

Duboko vjerujemo i znamo da je i ovaj Festival, kao i cjelokupni Antunovi dani, “pod pokroviteljstvom” naših nebeskih prijatelja, a osobito našega Sveca čitavoga svijeta – svetog Antuna Padovanskoga, čijem se zagovoru pred Gospodinom povjeravamo!


Program Antunovih dana:

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.