Održana konferencija za medije povodom trećega Festivala kršćanskog kazališta

OBJAVLJENO: u festival 2017. | vijesti |

Na današnjoj konferenciji za medije, fra Ivan M. Lotar, voditelj festivala i prof. dr. sc. Sanja Nikčević, selektorica festivala predstavili su program ovogodišnjega  Festivala kršćanskoga kazališta.  Selektorica je odabrala 19 predstava, koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova u 7 dana. Sudjelovat će preko stotinu izvođača, a predstave su iz svih krajeva Hrvatske: Slavonije (Osijek i Slavonski Brod), Dalmacije (Proložac i Split), Zagorja (Visoko i Ivanec), Zagreba te iz Posušja u BIH. U programu su predstave kazališnih profesionalca i amatera.

Ovim projektom želimo vratiti vjeru u kazalište ne samo kršćanima, već i svima onima koji traže pozitivne ljudske vrijednosti,  istaknuo je fra Ivan M. Lotar. Sanja Nikčević naglasila je kako se radi o ozbiljnom festivalu te kako sve predstave moraju biti kvalitetne u kazališnom smislu, a tek potom imaju i kršćansku poruku, odnosno kršćanski svjetonazor.

Koordinatorica radionica, Ozana Iveković predstavila je četiri radionice (Bibliodrama, Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi, Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka, radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku), koje će se održavati u popratnom programu, a kazališna skupina Prosopon izvela je nekoliko songova iz mjuzikla Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše, autora i režisera fra Nikole Drljepana.

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.