Najavljujemo treći Festival kršćanskog kazališta

OBJAVLJENO: u festival 2017. | vijesti |

Po treći put organizira se Festival kršćanskog kazališta,  kao izbor kvalitetnih predstava koje ne govore samo o Kristu i svecima nego i o nekim temeljnim vrijednostima, kao i važnim odlukama u ljudskom životu. Selektorica je odabrala 19 predstava, koje će izvesti 14  grupa iz 8 gradova (Zagreb, Osijek, Split, Visoko, Ivanec, Slavonski Brod, Proložac  iz Hrvatske te Posušje iz BIH)  u 7 dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača a igraju od mladih do starih, od doajenke  hrvatskog kazališta Kostadinke Velkovske u ulozi Majke Terezije  do kuhače koja u rukama studenata osječke Umjetničke  akademije postaje kokoška i osmogodišnje glumice iz Visokog.  Bit će od petominutnih predstava do cjelovečernjih predstava, od monodrame Pere Eranovića iz HNK Split,  preko praizvedbe studentskog mjuzikla s četrdesetak sudionika (iz Zagreba jedan a iz Posušja drugi!)  do koreodrame srednjoškolaca iz Osijeka!    Raznoliko ali zanimljivo, tragično ali i komično, tiho ali i uz puno glazbe i plesa!  Festival vas poziva na predstave na koje slobodno možete pozvati prijatelje, dovesti obitelj jer  to su predstave koje nas raduju ili uzdižu, osnažuju ili potiču na nešto drugačije ali bolje!

ORGANIZATOR:

Hrvatska provincija sv. Jeronima  franjevaca  konventualaca

ZA ORGANIZATORA:

fra. Ivan Lotar

SELEKTOR:

prof. dr. sc. Sanja Nikčević

FESTIVALSKI ODBOR:

fra Ivan Lotar, prof. dr. sc. Sanja Nikčević, Ozana Iveković, Margareta Jozinović, fra Nikola Drljepan, Erik Matejak.

KONTAKTI ORGANIZATORA:

press.fkk@gmail.com;

fra IVAN LOTAR ioannes.lotar@gmail.com  099 801 5252

SANJA NIKČEVIĆ sanja.nikcevic@uaos.hr 098 955 9933

https://www.facebook.com/festivalkrskaz

Peti Festival
kršćanskog kazališta

23.-26. svibnja 2019.

ZAGREB

Dvorana Sv. Franje, Sv. Duh 31

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine na inicijativu fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora, nego i iz duhovne inspiracije.

Na prvom je festivalu prikazano sedam a na drugome deset vrlo kreativnih predstava kazališnih profesionalaca i amatera.

Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba i uveden je popratni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovara s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BIH).

Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine.

Organizator festivala je Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a selektorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se odvijao u Zagrebu tijekom prve polovice lipnja. Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke
organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, Laudato, Radio Marija, bitno.net i Presscut.